La sala d'actes del Port Esportiu de Roses ha estat l'escenari de la quarta sessió del cicle Fem-la petar, organitzat per l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Comerç de Roses i els empresaris del sector turístic local. En aquesta ocasió, el tema de la jornada tractava la mobilitat. Els ponents han estat Pere Padrosa, director general de Transport i Mobilitat de la Generalitat; Eduard Ayach, president de l'Associació d'Empresaris del Transport de Girona (Asetrans) i vicepresident de la patronal FOEG, i Manuel Pineda, soci i director de projectes de Doymo, l'empresa que va dur a terme l'estudi de mobilitat de Roses. La sessió ha estat moderada pel periodista Santi Coll, director del Setmanari de l'Alt Empordà.

Davant d'una quarantena d'assistents, els ponents van posar èmfasi en la necessitat d'entendre que «la mobilitat serà un factor clau per al futur de municipis turístics com Roses». Per a tots tres, un dels aspectes més rellevants és tenir resolta «l'arribada de l'última milla», és a dir, que el visitant trobi totes les facilitats possibles en l'accés al municipi, tant pel que fa a l'aparcament com la senyalització i la resta de necessitats que se li plantegin, com ara saber on recarregar el vehicle elèctric, «ja que aquest és el camí que segueix el transport de persones». Pere Padrosa va deixar clar que «tothom qui es mou només genera riquesa, si arriba al seu destí. La manera és el menys important. Hem de treure la mobilitat de l'agenda perquè l'objectiu és que sigui pràctica i fluida».

Per a Eduard Ayach, quan es parla de transport i mobilitat, «és bo parlar i buscar solucions abans d'aplicar-les. Massa sovint ens trobem que es posen en pràctica opcions que, en lloc de resoldre la mobilitat, la dificulten». En aquest sentit, el representant dels transportistes posava com a exemple «les importants barreres urbanístiques que hi ha en municipis turístics i que dificulten greument el repartiment de mercaderies en els seus establiments». Ayach també té clar que «l'última milla és el gran cavall de batalla, el coll d'ampolla que cal erradicar».

Manuel Pineda reconeixia que «la mobilitat està de moda i solucionar-la és bàsic». Sota el seu punt de vista, un dels grans reptes de Roses és «donar continuïtat al passeig marítim, reduir el trànsit en vies que no estan preparades per a absorbir-lo», a més «de trobar l'equilibri a l'estacionalitat».

Tots tres van estar d'acord que «ha de ser prioritari generar el màxim possible d'aparcaments dissuasoris al voltant de la vila». En aquest sentit, Padrosa va deixar clar que, amb la transició energètica en marxa, «la mobilitat privada cada vegada serà més intensa. A mesura que la descarbonització avanci, cada cop serà més clar». El debat també va tractar el tema de la mobilitat en el sector nàutic i les regulacions que s'aplicaran. Per als tres ponents, «el treball en xarxa de l'empresariat» serà fonamental per a trobar solucions als reptes del sector.

El president de l'Estació Nàutica i vicepresident de la FOEG, Miquel Gotanegra, ha clausurat la jornada convidant els assistents "a seguir treballant en equip, reflexionant junts, per a trobar el camí de futur de la nostra destinació, Roses i l'Empordà".