El Consell d'alcaldes de l'Alt Empordà ha estat l'escenari escollit per Lluís Llach, ahir a la tarda, per presentar a la comarca el Consell assessor per a l'impuls del Fòrum cívic i social per al debat constituent, organisme que presideix. L'assemblea d'electes municipals va escoltar les demandes d'aquest ens, creat per encàrrec del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. El seu objectiu, segons va explicar Llach, "és donar al Parlament de Catalunya un cos semàntic constitucional amb el qual la població haurà expressat què vol ser, com vol ser i qui vol ser i a partir del qual la cambra disposarà d'un full de ruta que el vincularà".

Llach va demanar als alcaldes col·laboració a l'hora de nomenar un delegat comarcal que actuï de nexe entre el territori i el consell assessor. A més, aquesta figura, que no és necessari que sigui un càrrec electe, haurà de coordinar un seguit de debats d'àmbit local i comarcal, a més de participar en una xarxa organitzativa en l'àmbit de les comarques de Girona. Entre altres demandes també hi ha la promoció de debats als municipis, la participació dels ciutadans i la cessió d'espais per a fer-los.

El president del Consell assessor va aprofitat l'ocasió per descriure el full de ruta de l'organisme i les fites temporals. Un full de ruta, segons ha indicat, que neix "amb una filosofia de baix cap a dalt". Des d'ara i fins al mes de maig està prevista la celebració de diverses presentacions similars a la resta de comarques catalanes i a l'Aran. A continuació, i fins al mes de desembre, es desenvoluparà un seguit de debats ciutadans tant a escala local com comarcal i regional que es busca que siguin "molt transversals" i amb "participació massiva". Es promourà que aquestes sessions siguin tant "autoconvocades" per grups reduïts de fins a dotze persones, com celebrades en el marc d'entitats socials o esportives.

Entre els àmbits temàtics previstos hi ha els drets i garanties, la participació ciutadana i el model de democràcia, l'estructura de poders de l'Estat, l'organització territorial, el model econòmic, els recursos naturals i el medi ambient, i la seguretat i la política internacional. Tota la informació per organitzar aquests debats estarà disponible properament en un web específic on també es podran introduir les seves conclusions amb la finalitat de treballar-les i sintetitzar-les.

En aquest punt entrarà en joc el Fòrum cívic i social que, a partir del gener vinent haurà d'ordenar les aportacions de les assemblees. Aquest ens estarà format per entre 1.000 i 2.000 persones. Es tractarà de participants dels debats previs, una representació aleatòria de la població major de setze anys i representants de les grans entitats a mode d'experts. A part d'això, i amb la voluntat d'atorgar al fòrum "legitimitat i representativitat política", també en formaran part alcaldes i regidors.