19 de març de 2019
19.03.2019
Figueres

L'Ajuntament preveu finalitzar les obres del carrer Peralada a finals de setmana

Veïnat i comerços esperen resposta a la presentació de signatures perquè sigui la zona de vianants que van demanar

18.03.2019 | 20:33
La gent ja pot començar a veure com quedarà el carrer, tot i que encara hi ha material d'obra.

Han passat vuit mesos des que van començar les obres i per a alguns, comerciant i veïna, han sigut molt llargs, tot i que ja es comença a veure el resultat. Les obres havien d'acabar el mes de desembre passat, després dels sis mesos d'execució que marca el contracte, però el cert és que el 19 de març encara no han acabat. Segons l'alcalde, Jordi Masquef, cinc dies abans d'aquesta publicació va dir que «d'aquí a uns deu dies s'acabarà tot».

L'empresa encarregada de les obres, TEX Excavaciones Ampurdan 2000, ha dut a terme diferents obres a la ciutat, com la plaça de l'Escorxador, la rehabilitació del cel ras del Teatre El Jardí o la reurbanització del carrer de la Jonquera, entre altres. Masquef creu que aquesta sobrecàrrega de treball «segurament» sigui el motiu del retard al carrer Peralada. L'Ajuntament diu haver-se reunit diverses vegades amb l'empresa i controlar el desenvolupament de l'obra setmanalment amb visites dels tècnics municipals.

Susi Pairuto, de la llibreria l'Auca situada al mateix carrer, assegura que «això és mentida», ha vist els tècnics en «cinc o sis» ocasions des que va començar l'obra. Pairuto no vol culpar ni l'Ajuntament ni l'empresa encarregada de l'obra, però està molt decebuda pel tracte rebut per part d'aquesta i té clar que, «si depengués de mi, no els deixaria fer més obres a la ciutat». I és que, no és l'única afectada que ha dit que l'empresa no els ha tractat bé.

Des de la Carnisseria Punset, consideren que l'empresa «no ha tingut cap empatia amb el veïnat i els comerciants». L'alcalde creu que «la crispació ve pel retard de les obres, també s'ha d'entendre el constructor, que ha de fer una feina, i conciliar els dos interessos és complicat».

Els comerços són conscients de les molèsties d'una obra, però «amb aquesta consideració, la gent que hi viu passàvem a segon pla», diu el carnisser. Pairuto explica com han estat treballant amb radials antigues, tallant els dos costats del carrer «sense protecció ni tenir en compte l'escola, ni res», aquesta manera de treballar «és com de 40 anys enrere, no ho acabo d'entendre», afegeix. Un altre aspecte que ha indignat la gent usuària del carrer és la sensació que es desfeia el que ja estava fet. «Obrien i tancaven mil vegades», senyala Pairuto. Des de l'Ajuntament, asseguren que «és mentida que s'ha aixecat pedra per refer l'obra». L'alcalde explica que «estava tot previst, hi havia algun lloc on no s'havia posat el panot, perquè quan obres el carrer i canvies tots els serveis (aigua potable, clavegueram, línies elèctriques de baixa, mitjana i alta tensió) deixes alguna cata». Té clar que «no és perquè ho hagin fet malament i s'hagi de tornar a fer».

Els comerços asseguren que en aquests mesos han perdut diners i les obres han afectat directament els seus negocis. Fina Junyer, de la botiga Queviures La Bona Compra, diu que «fins després de Nadal» ho han notat «molt» i és que, «ara ja ens hem acostumat, però hem estat tres mesos amb l'accés a la botiga limitat». A l'Auca, han hagut de llançar material de la llibreria perquè «no podíem treure la pols», diu l'encarregada.

Sense trànsit

Alguns veïns i comerços van organitzar-se i abans de finals d'any van presentar «unes 800» signatures a l'Ajuntament a favor de convertir el carrer en zona de vianants. Estan a l'espera d'una resposta per part de la institució. Consideren que això permetria revitalitzar el comerç: «Fer una zona de vianants seria guanyar qualitat de vida» diuen des de la Carnisseria Punset. Pairuto diu que «estaria súper contenta perquè comercialment guanyaríem, només s'ha de veure la part alta del carrer, que és un bullici de gent».

L'Ajuntament estudiarà la proposta en comú acord amb el veïnat i el personal tècnic municipal. Masquef assegura que «no tanco les portes a una futura pacificació de la zona, crec que ha de ser el futur». Ara bé, afegeix que «no puc pretendre pacificar un carrer que quan comencin les obres del carrer Ample servirà de sortida per tota la gent que ve de Barceloneta i baixa pel carrer la Muralla».

L'Ajuntament va començar la setmana passada a reparar les rajoles malmeses de la part alta, i comuniquen que «en principi» ha d'estar a punt aquest divendres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent