Ona Cabello (Figueres, 2000) milita des dels 15 anys i, per la seva edat, mai ha tingut ocasió de votar però considera que és important i no contempla abstenir-se als tres comicis d'enguany.

Activista o militant política?

Militant política.

Què és la política?

La vida. Tot és política. Les decisions les hem de prendre a partir de diferents òrgans i la política és la forma de poder organitzar-nos i ho determina tot.

Aquest any hi ha tres cites electorals (generals, municipals i europees), els hi dónes la mateixa importància?

Les valoro completament diferent encara que els escenaris siguin molt iguals. En les tres trobarem l'auge del feixisme, VOX es presentarà a molts llocs. Per mi és important votar-les totes. Les municipals les trobo molt interessants ara que s'ha posat, no sé si podem dir, de moda, la seguretat, és on es diferenciarà molt els grups com abordaran el tema, si des del racisme o no. La Forja estem participant a Guanyem Figueres i evidentment serà la meva aposta.

Què demanes als càrrecs polítics figuerencs per a què et representin?

Pregunta difícil. Que no miri tant pels privilegis d'alguns i miri més per tothom, ha de tenir present que la majoria de la ciutat és més pobre que rica i per tant necessita unes eines i unes ajudes, encara que alguns no els hi agradi, ha de ser així. Que sigui una ciutat més segura en tots els àmbits, feminista a partir del protocol i antiracista amb la seguretat. I pensant també en l'ecologisme. És Vila Florida i no sé qui s'ho creu. Si tenim un títol que valgui la pena.

Quin espai o àrea consideres que està més degradada a Figueres i requereix una intervenció més ràpida i directa?

No m'acaba d'agradar la paraula degradada. Si hi ha barris que han acabat amb una població més pobre és perquè l'Ajuntament no ha facilitat eines. S'han oblidat de la gent, sobretot immigrada, de barris com la Marca de l'Ham o Barri de Sant Joan i han acabat sent marginats. Per mi la integració social i la seguretat són els temes més importants, de pendents hi ha molts però aquests han de treballar-se.

Del que s'està fent actualment, de què es pot prescindir per posar el focus en un altre tema més important?

El desplegament de policies que el senyor Alcalde diu «als barris conflictius», crec que és un error i que hi ha altres formes. Tot ve a partir de la precarietat, i el problema no és tant «hem de posar aquesta persona a la presó perquè ha venut droga» sinó «hem d'ajudar aquesta persona perquè no hagi de vendre droga per poder tenir una vida».

Es necessiten joves a la política institucional?

Sí.

Per què no hi són?

Hi ha paternalisme, molta gent pensa «aquests nois només han viscut 20 anys, no saben res de la vida», la típica frase que ens trobem molt. La visió jove és una visió més fresca, som la veu del que està passant ara i per això se'ns ha d'escoltar.

Com d'important són les bases juvenils d'un partit?

És molt freqüent la frase que el jovent som «el futur» però també som el present. És important perquè les generacions següents puguin estar segures i dir orgulloses que són d'aquesta ciutat.

Què diries a la joventut per apropar-la a la militància?

La motivaria mirant quin és el seu neguit. Tots tenim alguna cosa que ens preocupa i de vegades no sabem gestionar. Aquest pot ser un camí amb el qual poder convertir aspectes que no t'agraden per fer-los millor.