Dues estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Olivar Gran de Figueres, Jennifer Navarro i Marta Vinagre Ginés, s'han proclamat guanyadores del Premi Rosa Maria Ymbert, que l'Ajuntament de Figueres convoca amb motiu dels actes institucionals del Dia Internacional de les Dones. El primer premi, casualment, ha recaigut en dues noies que són alumnes al mateix institut i que casualment van coincidir tota la Primària a l'Escola Carme Guasch i Darné de Figueres.

Jennifer Navarro ha guanyat en la categoria Plàstica pel seu treball "Sense títol". El jurat destaca que és un treball molt impactant, amb molta força expressiva i amb molta duresa. Destaca també la capacitat de l'autora de construir la imatge, des del primer moment de pensar-la fins que aconsegueix plasmar-la.

En aquesta mateixa categoria, el segon premi ha estat per a Arnau Guerrero Carreras, estudiant de quart de l'Institut Narcís Monturiol, per l'obra "Reflexe". El jurat destaca que l'obra despren la dualitat: dins i fora, el que es vol mostrar i el que es mostra. La capacitat de representar la imatge i el domini de la tècnica: la composició fotogràfica, l'encert del blanc i el negre. Es destaca també la força expressiva de la model que complementa el missatge de la fotografia.

S'ha concedit un tercer premi a Sara Lloret Martínez, que cursa tercer d'ESO a l'Institut Castelló d'Empúries, per la seva creació "Igualtat". El jurat destaca l'originalitat de la tècnica i la combinació de l'estampació, el perfilat de les siluetes i la tipografia. També la versatilitat de l'imatge que fa que es pugui utilitzar per diferents contextos, com per exemple, com a logotip.

Pel que fa a la categoria literària, la guanyadora, Marta Vinagre Ginés, ha presentat un relat "Sense títol" que ha merescut el reconeixement del jurat per l'autenticitat del llenguatge: planer i directe però amb la capacitat de transmetre molt de sentiment: la seguretat que s'hi destila en tant que és un missatge positiu.

El segon premi en l'apartat literari ha estat per al treball titulat Fràgil, de l'alumna de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres Alba Pilar Parcero Colomer. El jurat destaca del seu relat que és poètic; construeix imatges a través de la narració i té la capacitat d'explicar-les; i la capacitat de transmetre un sentiment a través de les paraules.

També s'ha concedit un tercer premi a Tatjana Christina Storath, estudiant de l'Institut Illa de Rodes de Roses, la qual és autora del text "Avui". El jurat destaca la riquesa lingüística i sintàctica del relat.

Amb aquesta ja són tretze les edicions del Premi Maria Rosa Ymbert. La convocatòria ha estat la més nombrosa, des que es va crear el premi, pel que fa a treballs presentats: un total de 95 treballs, 31 en la categoria plàstica i 64 en la categoria literària. Aquest ha estat un any en què han concorregut nous centres de l'Alt Empordà, com Cadaqués, Llançà, La Salle Figueres i Montessori.

Una altra dada de rellevància és que ha sigut l'any amb més participació masculina, gairebé un 18%. Des de l'Ajuntament de Figueres anoten que aquest percentatge "està molt bé però que encara continua sent baix perquè en la carrera cap a la igualtat és necessària la implicació masculina".

La cerimònia d'entrega de premis s'ha celebrat aquest divendres, 8 de març, a l'Auditori dels Caputxins de Figueres.