Bàscara va instaurar fa justament sis anys una data commemorativa, el 19 d'abril. Aquest dia, tots els pobles del municipi -Bàscara, Orriols i Calabuig-Les Roques- el tenen declarat com a festiu local, perquè va ser un 19 d'abril, de l'any 2013, quan els camions de gran tonatge van deixar de circular pel tram de l'N-II que passa pel terme. Els veïns i les veïnes ja s'estan organitzant, amb setmanes d'antel·lació, per al festeig. S'ha preparat un sopar «Jo porto», amb el mecanisme següent: l'organització hi posa el vi i l'aigua i la gent ha de dur el seu propi àpat; i també hi haurà concert a càrrec de La Montecarlo.

En la memòria col·lectiva d'aquest municipi romanen intactes els nombrosos accidents de trànsit, alguns d'ells amb víctimes greus o fins i tot mortals, que es van registrar a la carretera N-II abans del 2013. Va ser, precisament, el gener d'aquell mateix any que es van iniciar multitud de talls a la carretera per reclamar solucions a la sinistralitat. Les seves denúncies, les seves concentracions, les seves reivindicacions amb el lema «Prou camions» van ser escoltades i des del 19 d'abril de fa sis anys els camions de més de quatre eixos han de passar per l'AP-7 entre la Jonquera i Maçanet de la Selva.

Vídeos i fotografies

Vídeos i fotografiesL'Ajuntament va recollir vídeos i fotografies d'aquelles jornades reivindicatives, que es projectaran durant la celebració d'aquest pròxim 19 d'abril. L'alcalde, Narcís Saurina, ha assegurat, en diverses ocasions, que el 19 d'abril s'ha convertit en el dia «més important de la història contemporània» del municipi.