La IAEDEN-Salvem l'Empordà està promocionant una concentració per demanar l'aturada de la urbanització al sector de Sa Guarda, de Cadaqués. La manifestació s'ha convocat demà, dissabte 9 de març, a les dotze del migdia a la plaça del passeig de la platja gran. El lema de la mobilització és "les màquines només les aturen les persones", i compta amb el suport d'Amics de la natura de Cadaqués i SOS COSTA BRAVA.

La moratòria de la Generalitat implica no poder fer cap casa a la urbanització de Sa Guarda de Cadaqués perquè estan considerant anul·lar o reduir aquest sector. Tot i això, el promotor té permisos per fer la urbanització.

"Quin sentit té destruir un paratge d'alt interés paisatgístic, cultural i natural si potser no es podran fer les cases?", es pregunten des de la IAEDEN Salvem l'Empordà.

La urbanització suposa la destrucció de 15ha de territori, més de 10 Km de parets de pedra seca, cabanes, barraques i clopers i centenars d'oliveres.

L'àmbit té pendents superiors al 20% de forma que s'incompleix la prohibició d'urbanitzar en terrenys amb pendents superiors al 20% de l'article 9.4 del Decret Legislatiu 1/2010 de 3 d'agost. Les zones verdes i espais lliures previstos tenen grans pendents, es situen en torrents i no són funcionals com a espais lliures amb infracció de l'article 9.7 del Decret Legislatiu 1/2010.

"Per aquesta raó, hem presentat davant la Conselleria de Territori i a l'ajuntament una petició de revisió d'ofici i nul·litat de ple dret del Pla Parcial aprovat pel conseller l'any 2013, petició que es troba pendent d'incoació. La revisió d'ofici del Pla permetria la suspensió immediata del projecte d'urbanització i permetria notificar al promotor l'aturada de les obres, cas d'existir voluntat política.", expliquen els de l'entitat naturalista. Però aquesta voluntat no hi és ni per part de l'ajuntament ni de la Generalitat de Catalunya."