«Aquesta és una festa que he vist tota la vida i estic convençut que seguirà molts anys més perquè tots els que hi som ens agrada». Amb aquestes paraules parla Joan Muñoz. Als seus 84 anys, és el mestre xuier de més edat de la colla que, cada any, es troba per elaborar les tradicionals truites de la xuia d'Agullana. Enguany, la festa es fa dissabte.

Muñoz va incorporar-se a la colla, integrada per una dotzena de mestres xuiers, fa uns vint-i-cinc anys. Va aprendre'n dels cuiners de més edat i ara és ell, juntament amb els altres companys, a qui li toca ensenyar als més joves. Muñoz, qui té ben present aquesta festa de quan era petit, destaca la bona «camaraderia» i divertimento que impera dins la colla. Fins fa pocs anys, tots els mestres eren homes però, ara, reconeix Muñoz, «també s'ha sumat alguna dona per trencar ous». D'ous és el que més hi ha, és clar. Quasi un miler. Són els que recullen els nens i les nenes de l'escola, acompanyats dels pares i altres adults, durant la cercavila del matí de dissabte. «Van casa per casa i també, amb una delegació més petita, als masos propers i a l'Estrada», expliquen des de l'Ajuntament, institució que preserva aquesta festa com a patrimoni cultural que és del poble.

Així, durant la cercavila, amenitzada pel grup Tramuntakada i que inclou una parada durant la qual se servirà una xocolatada amb melindros oferta per l'Ampa de l'escola, els participants van recollint els ingredients que després, a la tarda, els mestres xuiers faran servir per elaborar les truites: ous, cansalada, botifarres i, a voltes, vi o diners. A les 3, els cuiners es troben als baixos de l'Ajuntament i comencen a preparar-ho tot «seguint tot un ritual». A dos quarts de sis, després d'un espectacle d'animació de Pep López, es reparteixen les truites acompanyades d'una llesca de pa cuit al forn de llenya, juntament amb una mica de vi en por­rons, aigua i refrescos, a la plaça.

Ball a mitjanit

A la mitjanit, el Carnaval segueix amb un ball a la sala polivalent amb Bandi2. Tots els assistents que vagin disfressats podran optar a alguns dels premis del concurs en les categories de grups, parelles o individuals. Els premis són paneres de productes locals com melmelades, oli, vi, brunyols o hamburgueses ecològiques de productors locals.