El ple de Figueres ha aprovat el pressupost amb el vot afirmatiu del grup del PSC i l'abstenció del PP. ERC canvia el sentit de vot dels dos darrers anys i aquest cop no dona suport als comptes de l'actual perquè "ja ho tenia negociat des del 10 de gener".

L'alcalde, Jordi Masquef, defensa l'aprovació dels pressupostos municipals amb una despesa de més de 58MEUR i uns ingressos de més de 53 milions. A més de destacar els 4'5 milions en inversions, de les quals ressalta la Casa Natal de Salvador Dalí i la construcció del Nou Pavelló. Parla de la importància, per aquest Govern, de les àrees d'Educació, Cultura i Esports així com, indica, les polítiques socials i d'habitatge com continuar amb la compra de vivendes per ús social que es porta a terme des de 2015.

Els socialistes consideren que "és un pressupost que té una càrrega ideològica però és una eina dinàmica, que es pot modificar" i justificant el vot afirmatiu Pere Casellas ha dit que "no donar suport no té cap benefici per a la ciutat". A Maria Àngels Olmedo i als populars "no ens agrada el pressupost" però ha defensat l'abstenció perquè "si no s'aprova no hi hauria l'augment de personal com el de la Guàrdia Urbana". Olmedo ha dedicat la major part del seu temps de parlament a dirigir-se al company de bancada, Héctor Amelló, deixant-li clar "que el nostre partit no és menys constitucionalista que el vostre" i referint-se a les declaracions d'Amelló on deia que no entenia l'abstenció dels populars, "no té dret a donar lliçons a ningú" perquè està segura, diu, que "nosaltres podem dir a la ciutadania tot el que hem aconseguit, no sé què els hi podreu dir vosaltres", ha dit a Amelló.

Vots en contra

Héctor Amelló, de Ciutadans, ha donat un "no rotund" als pressupostos, el seu argument, "excedeix lo local" i és que la formació taronja considera que no poden concedir el poder territorial "a partits que trenquen la convivència". S'ha referit al Govern municipal com que "no és de fiar perquè no compleixen els acords i no tenen un projecte".

Des de Compromís per Figueres, Óscar Vergés ha dit que "no és el pressupost que necessita Figueres" i és que, segons el grup, aquest pressupost "no serà el que canviarà la tendència del que ens ha portat fins aquí". Considera que són uns comptes "amb una péssima redistribució de la riquesa" i que "està plagat d'eufemismes i paraules poc creïbles" referint-se a la quantitat d'ingressos que des del consistori asseguren que augmenten i la formació de Vergés posa en dubte.

La CUP també ha votat en contra als pressupostos. El seu portaveu, Toni García, ha lamentat que "ni se'ns ha escoltat" i ha parlat de la "petita línia de col·laboració" que a 2017 van acordar en matèries d'habitatge, social i d'educació, unes partides que "estan pràcticament oblidades". Garcia creu que aquesta falta d'entesa és "ignorar la tercera força política d'aquesta ciutat". La formació d'esquerres lamenta com pressumeix el Govern dels "projectes claus" com el nou pavelló i recorda que a 2017 "el projecte clau era el circ". També s'ha referit que les compres de pisos no les estan dotant adequadament per a que puguin ser ocupats, "no és una veritable política d'habitatge". En definitiva, ha conclòs, dient que aquest pressupost no és "ni de contenció, ni social ni de les persones".

Agnès Lladó comparteix vot i "bastants arguments" amb els companys de la seva bancada esquerra per "mantenir la coherència i credibilitat". S'ha referit al suport que havien donat als dos anteriors pressupostos "quan el govern estava igual de sol que ara però amb més conflicte". A Lladó li sap greu que "cap de les propostes d'altres anys estaven en aquest pressupost menys lo del centre Ferran Sunyer perquè és d'una subvenció". Referint-se a la descripció que el mateix govern ha fet, "és un pressupost, no de supervivència de la ciutat, sinó de supervivència per altres coses". ERC creu que aquest compte "es planteja per poder dir en campanya electoral que es manté la inversió al pavelló".

Més de 58 MEUR

El pressupost aprovat inicialment ascendeix a 58,42 MEUR, 4,5 dels quals es destinaran a inversions. Entre els principals projectes, hi ha l'obertura i museïtzació de la casa natal de Dalí (519.000 euros), l'adquisició de part de la casa on va viure (50.000 euros), les obres del nou pavelló poliesportiu (1,07 MEUR) o l'ampliació del centre de formació integrat Ferran Sunyer (100.000 euros). Els comptes municipals també inclouen una partida d'1,4 MEUR per al futur nou contracte d'escombraries i 1,02 MEUR per externalitzar part del servei d'enllumenat públic i de parcs i jardins.