“La feminització de la política s’ha d’abordar des de tots els àmbits municipals”, ha explicat la portaveu d’ERC i candidata a l’alcaldia, Etna Estrems. “No es tracta de fer un parell d’accions l’any per dir que es fa alguna cosa, sinó que es tracta de posar la visió femenina sobre la taula en totes les decisions del consistori”. Segons han explicat en un comunicat els republicans "s’ha d’implementar la visió femenina en aspectes com l’urbanisme, l’oci, la cultura, la fiscalitat, la seguretat, l’educació o la mobilitat... I sobretot es tracta de visibilitzar les dones en entorns on, fins ara, han estat absolutament invisibilitzades".

Per tot això, des d’Esquerra Republicana de l’Escala defensen que una política que fa visibles les dones i la seva visió del món és una política molt més justa i igualitària, pel simple fet que posa en relleu el paper d’un 50% de la nostra societat que aporta un talent, qualitat i coneixement que fa massa anys que està tapat.

En aquest sentit i com a conceptes més pràctics proposen una sèrie d’accions concretes que, penjarien, totes elles d’una nova regidoria de dona i igualtat. “El nostre ajuntament no ha tingut mai una regidoria com aquesta. De fet no l’ha tingut mai, ni tan sols, d’igualtat”, explicava Estrems. Una regidoria des d’on es volen potenciar accions regulars i periòdiques per visibilitzar la feina i el talent de les dones i garantir un funcionament de l’administració escalenca que sempre tingui en compte el vessant femení en qualsevol de les àrees de govern. Algunes de les accions que dependrien d’aquesta regidoria serien:

Crear un Punt Lila de km0, des d’on s’impulsin campanyes d’informació i educació per a joves, formació de tècnics i personal de la policia local i el CAP per a casos d’agressions i discriminacions per raó de sexe i gènere, formació en autodefensa per a dones del municipi, suport i acompanyament a persones que hagin patit agressions i discriminacions pel fet de ser dona o del col·lectiu LGTBI i campanyes puntuals per esdeveniments concrets.

Feminització de l’espai públic, revisant noms de carrers, places i equipaments públics i donant prioritat als noms femenins en nous espais públics, tenint en compte, no només noms propis, sinó també de col·lectivitats. Les dones han destacat sempre per la seva capacitat de treballar en equip i de fer aportacions a la societat de forma conjunta. S’han de posar en valor les remendadores, les esganyadores, les saladores d’anxova... A més, s’ha de potenciar la figura femenina de Caterina Albert i donar rellevància a altres dones importants escalenques, empordaneses i gironines.

Espais de debat i visibilització, en aquest sentit s’han de fer visibles les experiències professionals de dones en móns d’homes amb taules de debat i diàleg de dones arquitectes, pageses, científiques, pescadores... entre d’altres. L’exemple és el millor estímul. Ajudar i impulsar trobades entre dones. Compartir experiències viscudes, tallers, integració de cultures,... i coordinació amb escoles i institut.

Potenciar polítiques de conciliació laboral i familiar, donant exemple des de l’administració i animant a les empreses privades a implementar-les.

Ajuda a les dones emprenedores, assessorament, informació, acompanyament...

“Els homes i les dones de l’equip d’ERC l’Escala apostem, sense complexos, en el desplegament i la creació de totes aquestes accions que ajudaran, de forma real, a arribar a la tan anhelada igualtat”, ha conclòs Etna Estrems.

La candidata escalenca ha estat acompanyada per alguns membres de l’equip de treball i també de la presidenta d’ERC Alt Empordà, Agnès Fàbregas, que ha apuntat de forma més general la clara voluntat de la formació política per arribar a la igualtat real entre dones i homes. “A ERC estem compromesos amb aquesta lluita i per això vam aprovar un pla d’igualtat per a, de forma efectiva, feminitzar l’organització a tots els nivells”, explicava Fàbregas.