La desena edició del programa 'La premsa a les escoles' s’ha engegat aquest mes de març a Catalunya i s'estrena avui a les comarques de Girona. Fins al 27 de març, dos periodistes col·legiats de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya oferiran xerrades a deu centres diferents: el Pompeu Fabra, l'Escola Fedac i el Vilagran de Salt; els Maristes de Girona, la Salle de Cassà de la Selva, les Escolàpies de Figueres, el Vedruna de Palamós, l'Institut Illa de Rodes de Roses, l’Institut Josep Brugulat de Banyoles i el Vedruna de Puigcerdà.

En total, quasi 500 nois i noies d'entre tercer d’ESO i segon de Batxillerat es beneficiaran a les comarques gironines d’aquesta campanya. La iniciativa, que duen a terme des de l’any 2009 el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Obra Social 'la Caixa' -a través del seu programa eduCaixa-, se centrarà en aquesta edició en la postveritat i les fake news. Així, els alumnes que participin en la campanya aprendran a reflexionar sobre les noves formes de comunicació i de consum informatiu -com les nota de premsa i xarxes socials-, i veuran com es pot distingir la informació veraç i contrastada entre la infinitat de possibles fonts que es troben actualment. La campanya, que es consolida amb un pressupost de 25.000€, arriba aquest curs a 75 centres de Catalunya (35 a Barcelona, deu a Girona, Lleida i Tarragona, i cinc a les Terres de l’Ebre i a la Catalunya Central) i a prop de 3.600 alumnes en total. Tot i que les xerrades s’adapten a les necessitats concretes de cada centre (a les comarques de Girona, els grups tenen entre 24 i 75 alumnes), l'objectiu principal és aconseguir que els mateixos estudiants arribin a la conclusió que estar informat és bàsic i que cal fer-ho, a més, a través de mitjans fiables per tal de comparar punts de vista i fer-se una idea pròpia de l’actualitat.

Tot just ara fa una dècada que, davant l'evidència que la lectura de diaris era un hàbit cada cop més estrany entre els joves, el Col·legi de Periodistes i la Fundació 'la Caixa' van posar en marxa el programa com a iniciativa que pretenia potenciar l'interès per la premsa entre els nois i noies. Moltes coses han canviat en aquest temps, però l’interès del Col·legi de Periodistes de Catalunya per conèixer la “dieta mediàtica” dels alumnes i oferir-los eines per construir una societat crítica i ben informada es manté inalterable. En els darrers anys s'ha fet palès que la majoria de nois i noies s'informen a través de les xarxes socials, sense recórrer als mitjans de comunicació tradicionals. Aquesta situació els exposa a la infoxicació (saturació informativa), però també a les fake news i a la postveritat (situació en la qual els fets objectius tenen menys influència que les crides a l’emoció i a les creences personals). Per això en aquest programa es parlarà als alumnes de les diferències entre canals d’informació i mitjans de comunicació, i de les garanties i beneficis d’un periodisme rigorós, contrastat i plural, que es regeixi pel Codi Deontològic.