L'Ajuntament de Palau-saverdera pagarà 114.000 euros als propietaris del Sun Village pels danys morals ocasionats pel litigi judicial iniciat fa més de quinze anys. Des del 2006 hi ha una ordre d'enderroc per permetre construir habitatges en un sòl residencial-hoteler.

Cada veí percebrà 3.000 euros pels perjudicis que els han causat. L'Ajuntament haurà de pagar també 404.231 euros a la part demandant amb qui es va arribar a un acord per evitar l'enderroc. S'ha aprovat una modificació de crèdit de 218.231,04 euros per pagar als propietaris i una primera entrega al demandant, de 104.231,04 euros.

La proposta per indemnitzar els propietaris es va aprovar al darrer ple municipal amb els vots de l'equip de govern i les abstencions dels tres regidors del PDeCAT. La llicència per construir el Sun Village es va donar durant un dels governs del convergent Narcís Deusedas.

Al ple s'aprovava el conveni entre l'Ajuntament i la comunitat de propietaris del complex per fer efectives aquestes indemnitzacions.

Se'ls compensa pels danys moral que han hagut de patir des que es va dictar la sentència d'enderroc, fins que el tribunal ha acceptat l'incident d'incapacitat legal d'execució de la mateixa.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar sentència d'enderroc del Sun Village el 15 de setembre de 2006 i el 27 de novembre de l'any passat va acceptar l'incident d'impossibilitat legal d'execució de la sentència, que demanava l'Ajuntament i la part demandant, tal com va publicar Diari de Girona el 23 de gener.

Danys psicològics

Danys psicològicsEls danys morals es refereixen, per exemple, a la impossibilitat efectiva de poder disposar de la seva finca o l'afectació psicològica de saber que l'apartament que havien comprat havia d'anar a terra.

Durant el llarg litigi l'Ajuntament ha intentat resoldre la situació no només per la via judicial. El 16 d'octubre de 2012 es va aprovar un nou Pla General que va legalitzar les vivendes concedint noves llicències. El tribunal havia entès que la llicència inicial per construir l'edifici era il·legal perquè no permetia construir habitatges sinó un equipament hoteler.

Quinze anys de litigi

Quinze anys de litigiUn veí ho va portar a judici. Però el 2015 l'Ajuntament i la part demandant van arribar a un acord econòmic. Ambdues parts van demanar al tribunal no executar l'ordre d'enderroc dictada per la impossibilitat legal d'execució. L'Ajuntament, però, havia de pagar al demandant 404.231 euros.

El Sun Village és un complex d'una quarantena d'habitatges en uns terrenys que tenien la qualificació d'equipaments i que es va començar a construir el 2001. Un veí va acudir al contenciós al·legant que els habitatges superaven l'alçada permesa.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar la primera sentència el 2006, que anul·lava la llicència d'obres i obligava a enderrocar el complex.