Al municipi de Castelló d'Empúries i a Empuriabrava hi ha 37 càmeres de videovigilància fixes ubicades en edificis i equipaments públics, i dues més de trànsit. D'aquestes, 24 són a Castelló d'Empúries, i les 13 restants a Empuriabrava. «Són una eina indispensable per fomentar la seguretat i el civisme al municipi, tot i que allò ideal seria que no fossin necessàries», explica l'alcalde, Salvi Güell. Adquirir aquest sistema de seguretat va ser una iniciativa municipal aprovada el 2016, i ha servit per millorar conductes incíviques a les vies públiques del municipi.

Les càmeres ubicades a les vies públiques capten les imatges en directe i transmeten el senyal a la Policia Local. Un cop a la seu del cos de seguretat, els agents s'encarreguen de visualitzar-les a través d'un macromonitor ubicat a la recepció. Aquestes imatges es queden emmagatzemades durant el període prudencial de seguretat de trenta dies.

«Es tracta d'un element dissuasiu», explica Güell. A més de servir per detectar conductes incíviques que no tenien controlades, els aparells també han servit per resoldre conflictes. Un exemple podria ser un robatori que es va produir a l'aparcament de l'Ecomuseu-Farinera, i és que els cossos de seguretat van poder fer servir les imatges com a prova per investigar el culpable dels fets. En aquest sentit, Güell diu que «són una eina que ens pot ajudar a arribar a bon port a l'hora d'investigar faltes o actes delictius».

En el cas de les càmeres de trànsit, les imatges són sovint demanades pels Mossos d'Esquadra, per controlar l'entrada o sortida de vehicles sospitosos.

La primera càmera es va instal·lar després del 3 de febrer de 2016, el dia en què el director general d'administració de seguretat de la Generalitat de Catalunya va autoritzar el sistema de seguretat. El 9 de març del 2018 es va demanar la renovació de les càmeres, i el 26 d'abril es va donar l'informe favorable que permetia al consistori seguir-les tenint. Pel que fa a aquestes llicències, l'alcalde assegura que «seguirem demanant renovar les càmeres, i més tenint en compte que el cos de manteniment i reparació és relativament baix, si no és que es vulgui instal·lar-ne de noves». «Cal seguir apostant per aquest servei», conclou.