Un dels punts claus per fomentar la seguretat al municipi de Castelló d'Empúries és l'estreta relació que existeix entre la Policia Local i l'Ajuntament, entre altres cossos de seguretat. L'alcalde, Salvi Güell, fa un retrat de la seguretat al municipi amb l'ajuda del sotsinspector de la Policia Local de Castelló d'Empúries Antonio Pérez, que fa sis anys que exerceix el càrrec d'inspector i que en suma 32 al cos de seguretat local.

- Queden pocs dies per Carnaval. Com s'afronta la jornada, pel que fa a seguretat?

- Al municipi, el Carnaval s'ha fet gran amb pocs anys, i per això aixequem un gran dispositiu. El d'enguany serà semblant al del 2018, en què vam tancar la festivitat amb només quatre incidents comptats. El desplegament comptarà amb deu agents de la Policia Local, dues o tres patrulles de Mossos, i dos furgons d'Antidisturbis, amb uns vuit agents a cada un. Anys enrere detectàvem molts problemes importants relacionats amb l'alcohol, sobretot per part de joves que no estan habituats a beure. Ara, el que més detectem són robatoris de mòbils. En actes així ens hem adonat que, quan es veu presència policial, no fa falta intervenir. És un element dissuasiu.

- Després de Carnaval, quina és l'altra activitat important?

- La Fira del Vaixell, que es fa per Setmana Santa. Durant anys, aquesta era la data d'incorporació dels reforços d'estiu, uns agents interins que treballaven durant 3 o 6 mesos. En aquesta qüestió, ara hi haurà un canvi.

- Quin canvi?

- En comptes de només quedar-se per a la temporada d'estiu, s'hi quedaran tot l'any. Respecte a això, cal dir que fa poc temps vam obrir una convocatòria per cobrir sis noves places de policies interins. S'hi van apuntar 130 persones. Després dels exàmens als candidats, que es fan aquest mes de març, sis persones entraran a formar part del cos, per un període màxim de dos anys. Val a dir que són places noves, no de substitució d'altres d'existents, i que amb aquestes incorporacions no es comptarà amb reforços extres per a l'estiu.

- Em pot fer una radiografia dels delictes al municipi?

- Segons els resultats de la Junta Local de Seguretat, els incidents han baixat un 3%. De tots els delictes que es cometen, la meitat són furts. També destaca l'augment del nombre d'accidents de trànsit, bàsicament perquè hi ha més gent. El que ens preocupa més, però, és l'entrada a domicilis amb força.

- Parlant d'entrada a domicilis, com s'actua davant de les ocupacions il·legals?

- Actualment sabem que hi ha 56 habitatges ocupats. Gràcies a la feina de prevenció, que és molt important, en vam poder evitar 75 durant l'any passat. Quan en detectem una, el procediment que seguim és notificar-ho al propietari de l'immoble, i recomanar-li que posi una denúncia. Tot això és un procés lent que depèn de les especificitats de cada cas en concret. Des que es detecta fins que es fa fora els inquilins, se sol tardar més d'un any. A l'edifici Santo Domingo 2, que es va clausurar l'any passat, s'hi va treballar molt fortament. Actualment estem treballant en els baixos del Santo Domingo 4, l'edifici del davant. Hem començat amb la identificació dels pisos, encara que ja sabem que hi detectarem menys ocupacions il·legals que en el seu cas precedent.

- Quants membres formen la plantilla de la Policia Local? I com es treballa?

- El total són 44 persones repartides entre caporals, agents, conductors de grua, oficinistes i auxiliars administratius, a falta d'aquestes sis incorporacions d'interins. Del total, actualment tres estan de baixa. En general, la mitjana d'edat del personal fix és alta. Els cinc escamots treballen per torns per tal de poder donar servei les 24 hores del dia.

- És una bona xifra?

- La veritat és que tots els cossos de seguretat van curts d'efectius, i sempre es demanen més. Amb la suma dels nous efectius i en comparació a altres poblacions, però, podríem dir que estem bastant bé.

- Aprofitant la suma d'efectius, s'incidirà en alguna qüestió específica?

- Tenir més gent vol dir treballar millor, i millorar també les actuacions. Quan es facin efectives les incorporacions, volem incidir en diversos punts. El primer és el patrullatge a peu pel centre històric del municipi, una assignatura que tenim pendent des de fa temps. També volem fer-nos més visibles a la zona de marxants ambulants, i al mercat setmanal. Relacionat amb el comerç, també volem reforçar la nostra presència a peu de carrer durant l'hora del tancament dels negocis. Finalment, aquests interins també han de servir perquè la Policia Verda exerceixi realment de Policia Verda, i és que fins ara ens trobàvem que alguns agents destinats a aquesta patrulla no podien fer la feina perquè havíem de substituir algun agent que faltava als escamots.

- Com es valora el patrullatge de la Policia Verda a les platges?

- És molt positiu. A l'estiu, hi ha tres policies patrullant amb quads per les platges de la Rubina i Empuriabrava. A causa d'aquesta presència, l'any passat es va tancar la temporada amb cap denúncia, a les platges. Aquest és un nou cas on es demostra que la presència policial, per ella sola, ja és dissuasiva.

- A què es deu el canvi d'uniforme dels agents?

- Fins ara, tots els cossos de policies locals vestien com volien. A causa d'un nou decret, totes les Policies Locals tenen cinc anys per canviar l'uniforme i vestits iguals. Nosaltres ja l'hem canviat perquè aporta uniformitat, a més que ajuda a millorar la seguretat, ja que la nova vestimenta és més adaptable a noves mesures de seguretat. A partir d'ara, només ens diferenciem dels Mossos per la franja de color de les espatlles, i la gorra.

- Al llarg de tota la trajectòria, quin és l'incident més greu que s'ha trobat al municipi?

- L'incendi a l'edifici El Sol d'Empuriabrava, el desembre del 2004. A la gent se la veia saltant des de casa seva al carrer. Els suïcidis també són difícils de gestionar. Recordo una persona que es va cremar amb gasolina a dins del seu vehicle. Comunicar als pares que un fill ha mort imagino que ha de ser el més difícil de tot. En situacions tan sensibles és difícil fer de Policia Local, perquè quan fa un temps que treballes al territori coneixes a tothom.