A punt d'arribar a complir tres dècades de tradició carnavalesca, la colla Venim de l'Hort ja ho té tot a punt, un any més, per sortir al carrer i gaudir de la festa amb desenfrenament i veterania. «A­quest any som uns 70 i una mica més de la meitat són nens» explica Joan Carles Martin, conegut per la colla com Harpy. En aquesta edició de la festa, la colla viurà el Carnaval des d'una situació privilegiada i és que els reis infantils, l'Iu Martin i la Joana Costa en són membres.

Una colla d'alçada

«Venim de l'Hort va néixer el 1991, i la vam formar uns quinze nois que formàvem part del club de bàsquet CB Roses». Amb el temps, s'hi van anar afegint les dones, els nens i actualment és una colla molt familiar que gaudeix dels tres dies de Carnaval amb intensitat. «Des que tenim mainada, vivim la festa d'una forma més tranquil·la, però al mateix temps ho hem de tenir tot més controlat». Venim de l'Hort participa en totes les passades, «cada una té el seu encant», assegura Harpy. El divendres, desfilen sense mainada. Les passades de dissabte i diumenge ja són familiars.

Entre tots els membres de la colla decideixen cada any la disfressa: «Ens reunim, fem les propostes i votem». Així s'han disfressat ja, amb tants anys d'experiència, de mariachis, de glover trotters, del musical Mama Mia o de Majorets. Aquest any es transformaran en taxi fantasia. Per elaborar les disfresses, «les dones escullen les mostres i després és una modista qui les confecciona». Pel que fa a la carrossa, «no som gaire experts, i és senzilleta, però ens porta feina perquè volem que llueixi».

Iu Martin i Joana Costa regnen durant tres dies

La festa del Carnaval és, per als veïns de Roses, un dels moments més esperats de l'any. La majoria d'ells s'han disfressat des de petits i per això la tradició continua perpetuant-se de pares a fills. Aquest any, l'Iu Martin de 8 anys i la Joana Costa, de 12, tindran un protagonisme especial i és que seran els reis infantils del Carnaval: «Estan molt il·lusionats» assegura el pare de l'Iu, Joan Carles Martin.

La colla Venim de l'Hort ja té experiència en el fet de regnar per Carnaval: «Fa uns anys també vam ser reis, però dels adults». Cal destacar que, a la colla, la mainada té un pes important «i és que més de la meitat són nens. N'hi ha des dels 2 fins als 8 anys, la majoria, i també alguns adolescents de 15 anys». La resta de membres de la colla tenen una mitjana de 45 anys.

Protagonistes de la festa

El Carnaval de Roses fa un esforç per garantir la seguretat i millorar la seva imatge, tot i això la passada nocturna de divendres: «La fem sense nens i així estem més tranquils, vivim la festa d'una altra manera, sense haver d'estar tan pendents». Pel fet de ser reis del Carnaval, la colla estarà present en l'acte d'inici de la festa i divendres desfilaran per la rua en segona posició. El dissabte encapçalaran la desfilada i diumenge tornaran a ser els segons, un privilegi que durarà tres dies, fins que hi hagi el relleu dels monarques del Carnaval i el dilluns la festa es tanqui amb la tradicional arrossada.