L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha presidit una reunió de coordinació per garantir la normalitat en la celebració del Carnaval, així com per prevenir la comissió d'infraccions penals i administratives. L'objectiu de la convocatòria és unificar criteris a l'hora de controlar la seguretat i l'ordre públic els dies de més afluència de gent al municipi. Hi han assistit els caps de Mossos d'Esquadra, Policia Local i Bombers de la Generalitat; responsables del servei d'ambulàncies; el director mèdic de l'Àrea Bàsica de Salut de Roses, el doctor Manel Espinet; i els regidors de Seguretat, Joventut i Cultura, Juan Manuel Fernández, Anna Jorquera i Francesc Giner, respectivament.

Juan López, responsable de l'Alt Empordà del Transport Sanitari de Catalunya, i Daniel Pérez, tècnic sanitari i cap de l'operatiu d'ambulàncies els cinc dies que dura el Carnaval de Roses, són els primers a intervenir per explicar els recursos previstos: una ambulància, dijous; tres, divendres, dissabte i diumenge, i una dilluns. Aquest desplegament inclou un dispositiu sanitari bàsic, amb dos tècnics sanitaris, i ambulàncies amb suport vital avançat, que, a més dels tècnics sanitaris compta amb infermers i/o metges.

Els últims anys, moltes de les valoracions a persones, sobretot menors d'edat, que requerien atenció sanitària pel seu estat d'embriaguesa, s'han fet a la mateixa ambulància, principalment per evitar col·lapses de pacients al centre d'atenció primària (CAP), on s'atenen les patologies de més complexitat. «Després d'un procés de valoració i comprovació de les constants vitals i dels antecedents de la persona, s'acorda el trasllat al CAP o no. Molts venen amb una borratxera i es queden a càrrec dels seus pares o tutors un cop han estat atesos a l'ambulància», expliquen Daniel Pérez i Juan López.

Totes les persones que formen la taula de coordinació coincideixen en el fet que, cada vegada més, s'està constatant que la campanya «Per Carnaval no tot s'hi val», per sensibilitzar els joves sobre els riscos en l'abús de drogues i alcohol, està calant més en les seves consciències. Una prova n'és la reducció d'atencions sanitàries que es fan.

El doctor Manel Espinet es felicita de la «bona organització dels equips de seguretat i emergències», perquè fa més efectiva la feina dels professionals sanitaris del CAP. El director mèdic de l'Àrea Bàsica de Roses explica que el divendres i el dissabte a la nit el CAP es reforça amb un metge i un infermer més, que se sumen als dos metges i dos infermers que ja hi ha habitualment, a més del zelador. Diumenge i dilluns, el reforç és el mateix que divendres i dissabte, però en lloc d'horari nocturn l'equip extra treballa de 9 del matí a 9 del vespre.

Sota pressió

Sota pressióEls casos que arriben al CAP com a conseqüència de les festes carnavalesques són, principalment, per baralles o comes etíl·lics. El doctor Espinet comenta en la reunió de coordinació que, per al personal mèdic, és molt important la presència policial, aquests dies, a la porta de l'ambulatori, perquè els agents impedeixen que un pacient entri acompanyat de moltes persones.

«Ens trobàvem, sobretot en baralles, que a la persona que havíem d'atendre l'envoltava gent del seu grup d'amics o fins i tot aquells que seguien la baralla. Els professionals treballàvem amb una tensió afegida que feia molt difícil l'atenció al pacient. Per això, es va acordar reforçar l'entrada del CAP amb policies, perquè només es doni accés al pacient i a un acompanyant com a molt. Des d'aleshores, la feina per als professionals del CAP és més fàcil», ha assenyalat el doctor Espinet.

De fet, tant el cos de la Policia Local com el dels Mossos d'Esquadra de Roses preparen dispositius especials per evitar alteracions de l'ordre en un esdeveniment caracteritzat per la concentració de masses. Aquests dispositius vetllen per la vigilància i la protecció de les zones on durant aquests dies es congreguen més persones. La Policia de la Generalitat es reforça, en el moment de més aglomeracions, divendres i dissabte a la nit, amb patrulles de les unitats ARRO (Àrees Regionals de Recursos Operatius) de Girona.

Mesures per a la mobilitat viària

Mesures per a la mobilitat viària

Els cossos policials també posen el focus en la mobilitat viària del municipi. Per part de la Policia Local, una de les novetats d'aquest any és que els carrers que queden barrats al trànsit estaran provistos de tanques fixes, en lloc de tanques mòbils com les que hi havia fins ara. «Aquestes tanques fixes donen una sensació de més claredat i són més segures», ha anotat el cap de la Policia Local, Eduard Campà.

Una altra mesura d'àmbit policial que s'ha pres per millorar el funcionament de la festa té a veure amb el moment en què finalitza la rua. Les carrosses, ara, poden tornar al solar del càmping Bahía (punt de partida) per l'avinguda de Rodhe i no només per la Gran Via, com es feia fins l'any passat. «És opcional passar per un lloc o per un altre. La qüestió és evitar els col·lapses que es produïen fins ara a la Gran Via, perquè totes les carrosses passaven per allà mateix», ha dit l'inspector en cap, Eduard Campà.

Pel que fa a la intervenció dels Bombers de la Generalitat, es compta amb un dispositiu de guàrdia el darrer dia del Carnaval, per assegurar que no hi ha cap incidència durant l'encesa del castell de focs d'artifici.

La reunió acaba amb totes les parts posant-se d'acord amb els criteris d'actuació. Hi ha molts temes que, a priori, estan molt clars gràcies a la bona coordinació que es va fixar fa uns anys. Només queda pendent un tema de tots els que s'han tractat, i és que els responsables municipals han de parlar amb la companyia Sarfa perquè ampliï els horaris del transport el divendres i el dissabte de matinada.