L'associació d'Amics de la Natura de Cadaqués, la Plataforma SOS Costa Brava i la IAEDEN-Salvem l'Empordà fa temps que manifesten la seva frontal oposició a les previsions d'urbanitzar el sector Sa Guarda, de Cadaqués. Malgrat això, SOS Costa Brava denuncia l'inici de les obres a aquesta zona, trepitjant la moratòria que impedeix, durant un any, aixecar noves construccions a primera línia de mar sense comptar amb la participació dels ajuntaments. A través del seu compte de Twitter, han anunciat que "es tracta d'un paisatge agrari d'alta vàlua i digne de ser conservat"

Les entitats sostenen que el PGOU de Cadaqués, el Pla Parcial i el Projecte d'urbanització són il·legals i comportaran un impacte ambiental i paisatgístic extraordinari i de caràcter irreversible, que malmetrà la imatge tradicional del municipi.

Per aquestes raons, fa uns mesos van demanar a l'Ajuntament l'aturada d'aquest projecte amb la finalitat de preservar l'àmbit territorial del Sector 6.2 Sa Guarda i desclassificar els terrenys. Tanmateix, també demanaven una sol·licitud de suspensió de llicències i la petició de declaració de nul·litat de ple dret del Projecte d'urbanització del Pla Parcial de Sa Guarda.