La Comissió Tècnica de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha acabat d'analitzar les 644 propostes emeses per la ciutadania en el marc del Pressupost Participatiu del 2019. Enguany, el consistori destinarà 150.000 euros del capítol d'inversions per executar un o diversos projectes que decideixin els veïns i veïnes del municipi. Les propostes es debatran públicament aquest dimarts, 26 de febrer, en el fòrum ciutadà de priorització. «Estem molt contents amb la implicació veïnal. En la primera edició, el 2018, ja ens va sorprendre la implicació de la ciutadania en totes les fases del procés, ja que vam rebre 600 propostes. Aquest any, però, hem superat la xifra», explica la regidora de Participació Ciutadana, Anna Massot.

La primera fase del procés va consistir en la presentació de propostes, un període que es va obrir el 18 de setembre i es va allargar fins al 7 d'octubre. Aquesta fase es va tancar amb 644 propostes rebudes per via telemàtica -501- i a través de bústies físiques -143- ubicades en diferents indrets del municipi.

El primer filtratge va consistir a eliminar les propostes repetides, i unificar les similars. Després d'aquest procés, van quedar 393 propostes, que són les que va analitzar la Comissió Tècnica.

Filtratge segons especificitats

Per donar llum verd a les propostes, els professionals es fixaven en diferents característiques, com ara que estiguessin referides a temes de competència municipal, que no contradiguin plans aprovats per l'Ajuntament, que siguin viables tècnicament i econòmica, que respectin el marc jurídic i legal i, sobretot, que siguin considerades una inversió.

Després de la feina dels experts, el consistori va publicar un dossier públic al web "Tu Tries Castelló" en què es poden veure les 61 propostes vàlides, amb el cost estimat de cada una, i les desestimades, juntament amb el motiu pel qual no han prosperat.

Des del consistori, Massot explica que les propostes presentades responen a problemes reals del municipi: «La gent no només demana que s'arregli el carrer de casa seva. Ens agrada veure que pensen en la globalitat del municipi. Això és símbol de maduresa democràtica.» Massot també afegia que les propostes que no han passat el filtre tècnic poden acabar executant-se per altres vies. «Algunes de les propostes que no van prosperar en l'edició dels Pressupostos Participatius del 2018, el consistori va creure que eren importants, així que les vam incloure al Pressupost Municipal i les vam executar», explica.

Les prioritats: asfaltatge i parcs

D'entre les propostes vàlides, destaca l'important volum d'idees relacionades amb la pavimentació de diferents trams del municipi, la creació de voreres i la reforma o creació de parcs infantils. En concret, s'ha proposat la reparació de les voreres a Empuriabrava (el sector de Sant Mori, avinguda Joan Carles I, entre d'altres); fer un tram de voreres a Empuriabrava; col·locar l'enllumenat del terraplè de Castelló a Empuriabrava; instal·lar plaques fotovoltaiques a la Biblioteca; o arranjar una part de les voreres del Centre Històric. Totes aquestes propostes estan pressupostades entre 140.000 i 150.000 euros, cosa que significa que, si s'implantessin, s'esgotaria tot el pressupost amb una sola idea de millora municipal.

A l'altre costat s'hi situen les propostes més econòmiques que han passat a la següent fase. Es tracta de la instal·lació de tres punts de càrrega E-bikes, amb 900 euros; la instal·lació d'un mirall al trencant del carrer Puig de la Muga amb el Puig de l'Era Mala, amb 1.000 euros; i la col·locació de dos bancs de fusta individuals en un racó de la plaça dels Homes, xifrat amb 1.500 euros.

El proper pas serà aquest dimarts, 26 de febrer, a dos quarts de vuit del vespre a la sala gòtica de l'ajuntament. Aquest serà l'escenari del fòrum ciutadà de priorització, un espai obert a tothom en què es debatrà públicament les propostes ciutadanes que han superat el filtre tècnic, i s'escolliran les propostes finalistes que se sotmetran a votació popular.