24 de febrer de 2019
24.02.2019
Figueres

Sant Ferran, una fortalesa visitable amb història i paisatge

Recorregut visual per dins i per fora del castell de Figueres, 80 anys després de la seva voladura parcial

24.02.2019 | 09:14

El castell de Sant Ferran, situat en un balcó privilegiat sobre Figueres i la plana de l'Empordà, està considerat com la fortalesa amb baluards més gran d'Europa i és un Bé d'Interès Cultural, catalogat com a Monument Històric Artístic de l'Estat espanyol.

Després de la Pau dels Pirineus, el 1659, va sorgir la necessitat de reforçar la frontera, ja que la pèrdua del Rosselló i la Cerdanya posava en perill l'Empordà. Figueres, juntament amb Peralada, va ser una de les dues opcions de fortificació proposades pel marquès de l'Ensenada. Es va triar Figueres, on van començar les obres el 1753, dirigides per Juan Martín Zermeño. Val a dir també que l'1 febrer de 1939 hi va tenir lloc l'última reunió a Espanya de les Corts Republicanes, i que després de la retirada de l'Exèrcit republicà va ser volat parcialment.

El castell de Sant Ferran, segons explica el Consorci que el gestiona, està format per dos recintes que ocupen una superfície total de 550.000 m2. El recinte interior, amb una extensió de 325.000 m2, consta de sis baluards units per cortines. Adossades a les cortines i amb sortida al fossat es van construir les cavallerisses, amb capacitat per a 500 cavalls i els seus genets.

Al centre del castell, se situa la plaça d'armes, sota la qual hi ha uns dipòsits d'aigua navegables. Suposa un autèntic tractat d'elements de la fortificació del segle XVIII. Des de 1997 la fortalesa està oberta a visites de forma regular. Des del Castell es pot contemplar una vista espectacular del paisatge fronterer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent