Irene Compte és experta en comunicació i producció de projectes artístics, dues disciplines que la situen perfectament en el lloc en què fa uns dies ha ofert la seva conferència, un entorn caracteritzat per les expressions creatives, el Museu de l'Empordà. Convidada per l'associació XEC Empordà, dins el cicle «Matins amb la XEC», ha aconseguit penjar el cartell d'aforament complet. Sens dubte, la seva ponència Com parlar en públic sense por i amb impacte ha despertat l'interès de moltes persones que necessiten estratègies per no quedar bloquejades quan han de fer un discurs.

Irene Compte alerta que la «glossofòbia», és a dir, la por a parlar en públic, és molt freqüent. D'aquesta manera, transmet un missatge de tranquil·litat a aquells que acostumen a experimentar-la. «La por universal número 1 és a la mort i la número 2 és la glossofòbia», explica l'experta, i també detalla els efectes que té la por sobre l'organisme, les emocions i el comportament, quan una persona es troba davant d'un auditori.

Per a ella, una bona respiració ajuda en un 50% a perdre aquest temor a parlar en públic. «La clau és la pràctica, però també és important riure i somriure, perquè són tècniques que relaxen i que fan baixar les polsacions. També és important la preparació exhaustiva del discurs i la interacció amb el públic», observa.

Irene Compte fa una xerrada molt gràfica i posa com a exemple un dels discursos més grans de la història, les paraules que va pronunciar Martin Luther King el 28 d'agost del 1963 a Washington. L'activista americà tenia molt clar què volia dir: «I have a dream», i sobre aquest únic i gran missatge va construir el seu mític parlament. Irene Compte enumera cinc pautes essencials perquè un discurs estigui trasmès amb claredat i que impacti.

En aquest sentit, ha assenyalat, a grans trets, que és fonalmental saber molt bé què és allò que es vol explicar, quina és la idea que es vol destacar, cal donar un missatge entenedor, un missatge que activi les emocions i que sedueixi i en cap cas imposi.