El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que el Govern defensarà "fins a les últimes conseqüències" els ideals dels catalans. En aquest sentit, Torra s'ha referit a drets fonamentals com el de la llibertat d'expressió o el de manifestació que, segons el seu criteri, l'estat espanyol ha "menystingut i ridiculitzat". "El judici que estem veient mostra una visió autoritària cap a drets fonamentals", ha reblat. El president assenyala que el Govern de la Generalitat està "al costat de la defensa dels drets dels individus i dels col·lectius". Tot plegat en una trobada al Mas Perxés d'Agullana amb el lehendakari Juan José Ibarretxe en el 80è aniversari de l'exili republicà.

La trobada entre Quim Torra i Juan José Ibarretxe a Agullanaha servit per rememorar la trobada entre els seus dos homòlegs fa 80 anys, José Antonio Agirre i Lluís Companys. Torra ha volgut agrair la presència d'Ibarretxe en moments en què els drets de llibertat d'expressió i de manifestació estan "menystinguts i ridiculitzats" per l'estat espanyol. El president de la Generalitat ha criticat el judici que s'està fent contra els presos independentistes i diu que l'interrogatori del fiscal a Sànchez mostra la "visió autoritària" que té l'estat espanyol d'alguns drets fonamentals.

El president de la Generalitat ha destacat la presència d'alguns membres d'Òmnium Cultural a l'acte del 80è aniversari de l'exili republicà. Torra ha lamentat la situació judicial que està vivint Jordi Cuixart i la resta d'encausats i assegura que des del Govern defensaran els ideals i valors dels catalans "fins a les últimes conseqüències".

Torra ha fet aquestes declaracions al Mas Perxés d'Agullana, on Agirre i Companys es van retrobar per marxar plegats cap a l'exili. El president ha recordat la "lleialtat" d'Agirre alhora que recordava que els presidents espanyols "ja havien marxat" quan Companys va arribar al mas.

Passejada fins el Coll de Lli

Després dels parlaments Agirre i Ibarretxe s'han desplaçat fins el camí que porta al Coll de Lli, rememorant la travessia que van fer Companys i Agirre. Durant la caminada han fet una ofrena floral en una zona del camí.

Els dos presidents han compartit la passejada amb diferents autoritats, entre les quals el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, l'alcalde de La Vajol, Joan Morillo, o l'alcaldessa d'Agullana, Marina Gutés.

Euskadi "plora les penes del poble català"

Per la seva banda, l'exlehendakari ha assegurat que Euskadi "plora les penes del poble català", i ha reivindicat que "les dues causes sempre estaran unides". "Avui vinc a fer el mateix que va fer Agirre amb Companys, fer una abraçada al president de Catalunya i al poble que representa", ha reblat. En aquest sentit, lexlehendakari ha lamentat que ara s'estiguin "repetint moments" com els de fa 80 anys.