La història de totes les dones que decideixen tancar la seva batalla contra el càncer realitzant-se un tatuatge d'aurèola i mugró, són un exemple de com, més que una opció estètica, els tatuatges s'han convertit ja en un procediment terapèutic. Fa uns anys que el tatuador Kim Gasparin realitza, al seu taller a Pau, tatuatges complets de mugró i d'aurèoles a dones mastectomitzades a causa del càncer de mama, de forma altruista.

Ara la Fundació Alchimia Solidària i Philosopher seeds contribueix solidàriament amb la causa i amb el tatuador faran possible que 36 dones «lluitadores recuperin part de la seva autoestima, donant-los accés a un tatuatge professional i realista que reconstrueixi estèticament l'aparença del complex aurèola i mugró, part femenina molt important que desafortunadament, després d'una mastectomia, tendeix a desaparèixer» expliquen des de la Fundació Alquímia Solidària, ubicada a Vilamalla.

Gasparin posarà la seva mà d'obra solidària, s'encarregarà de realitzar el tatuatge i la Fundació finançarà el material necessari perquè es dugui a terme. Pel seu taller «ja han passat massa dones, desgraciadament. Jo cobreixo una al mes, sense cap cost, i algunes es paguen el material, així que acabo tatuant-ne dues i ara mateix la llista d'espera és de set dones». Després d'una dura etapa, forts tractaments i que en la majoria de casos fan caure el cabell, potser arriba el moment de la mastectomia simple o bilateral. Són aquestes conseqüències les que toquen l'autoestima de les dones. Moltes afectades ho descriuen així: «Vaig perdre la meva feminitat». Quan els pits estan reconstruïts, queda el pas final, un pit sense aurèola ni mugró està sense acabar. Aquesta campanya solidària beneficiarà 36 dones que encara no han pogut fer-se el tatuatge oncològic. Tan sols dues hores després -que és el que dura el procés- quan es posin davant del mirall, per fi podran tancar aquesta etapa plena d'obstacles, tapar «una ferida de guerra», diu Eva Maria Moyano, de la Fundació Alchímia Solidària. Ella, en primera persona, recorda com va viure la malaltia quan només tenia 35 anys. «Ens ataca a la nostra essència, jo fins i tot posava una tovallola al mirall quan em dutxava perquè no em volia mirar».

La possibilitat de tatuar-se l'aurèola és una opció de la qual el cirurgià parla amb la pacient, un cop s'ha fet la reconstrucció mamària, però «és una intervenció que no està inclosa dins de la seguretat social, perquè es considera que és quelcom estètic, quan en realitat fa molta falta», asse­nyala el tatuador. Aquest tractament pot arribar a costar entre 300 i 400 euros. Només a Espanya, cada any es diagnostiquen uns 22.000 càncers de mama cada cop amb més prevalença en dones joves i, en gran part dels casos, l'operació implica també l'extirpació del mugró.«Has de lluitar molt durant un llarg temps, en el meu cas han passat cinc anys i encara no he tancat el procés» es lamenta l'Eva. «La llista d'espera a l'Hospital de Figueres és de quatre anys abans que a les dones operades de càncer els posin la pròtesi. Quan es va incorporar el cirurgià plàstic a l'equip de l'Hospital es va intentar que la llista d'espera es reduís» diu Gasparín. En el cas de l'Eva, «quan em van diagnosticar càncer de mama, jo tenia una nena petita de tres anys i vaig decidir que no tornaria a passar mai per allò: no volia que em traguessin un pit, volia que em fessin una mastectomia doble, va ser una decisió dràstica, però ho tenia molt clar». Ella va poder conservar el mugró, però no descarta utilitzar la tècnica de la micropigmentació per tapar les cicatrius de l'operació.

«Calen diverses entrevistes abans de fer el tatuatge perquè cada dona és diferent i cada cas també». Es busca el to exacte de l'altra aurèola perquè sigui natural, s'hi fa fins i tot els tubercles de Montgomery i ombreja el mugró, destaca Gasparin. Cada cop hi ha més coneixement sobre aquesta tècnica que permet retornar el somriure a totes aquelles dones que han batallat fort. L'objectiu és fer els 36 tatuatges durant aquest any. «La meva recompensa és veure l'expressió de les dones quan es poden mirar completes al mirall». Totes les dones que estiguin interessades a rebre informació sobre aquest tractament poden dirigir-se a la Fundació Alchímia Solidària a través del cor­reu: info@alchimiaweb.org o a estimatsempre@gmai.com. Des de la Fundació, Moyano recalca que "iniciatives com aquesta són possible gràcies a tots els treballadors d'Alchimia".