Ofrena florals dels representants municipals que han assistit a l'acte

Aquest diumenge a les deu del matí feia sol i els seus raigs es filtraven entre les branques nues dels grans plataners de l'avinguda de Perpinyà de Figueres. L'escalfor sobre les històriques i maltractades llambordes no tenia res a veure amb el fred i la glaçada que van acompanyar, els primers dies de febrer de 1939, els centenars de milers de persones que van travessar la ciutat de camí cap a França mentre fugien dels darrers embats de la Guerra Civil a Catalunya. Ho recorda prou bé Pepita León, representant de l'Amical dels Guerrilleros espanyols a França. Tenia dos anys quan va acompanyar els seus pares mentre passaven per aquest mateix indret. "Era molt petita, però ho recordo com si fos ara. I encara tinc el trauma del xiulet de les bombes mentre queien sobre la ciutat abans d'esclatar".

El monument a l'Exili de l'avinguda de Perpinyà de Figueres ha estat l'escenari, aquest diumenge, de l'homenatge a tota la gent que va patir aquell èxode humà, vuitanta anys després de l'acabament del conflicte en terres catalanes. El Triangle Blau, l'Ajuntament figuerenc, Òmnium Cultural i l'Amical dels antics Guerrilleros espanyols a França han estat els protagonistes de les ofrenes i els discursos reivindicatius de l'acte. La coral Veus Empordaneses ha posat el colofó a l'homenatge amb Els Segadors. Entre els assistents no hi han faltat testimonis directes de la Guerra, els bombardejos sobre la ciutat i l'exili forçat.

GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=5c693cad6abc8610df7ea90e|GMv2

Veure Galeria

Lluís Fontané, president del Triangle Blau ha recordat que "ara fa deu anys de la inauguració d'aquest singular monument". Després de recomanar a tots els assistents "visitar l'exposició de 80 fotografies que hi ha al MUME de la Jonquera" ha tingut un "record molt especial" per a Narcís Falguera, mort fa pocs dies i que va ser durant anys el president de l'Amical del Guerrilleros, Falguera va ser distingit en vida amb la Legió d'Honor francesa.

Després ha parlat la figuerenca Margarita Mas. Davant dels presents ha llegit un punyent escrit de Carles Pi i Sunyer sobre la Retirada. Mas ha fet una reflexió personal sobre el moment que viu Catalunya "amb el sacrifici dels exiliats actuals, que ens ajuden a donar repercussió internacional a la situació" i ha demanat amb veu potent "unitat" a totes les forces polítiques i entitats catalanes per a assolir els reptes nacionals "amb l'horitzó d'un referèndum pactat".

En nom de l'Amical del Guerrilleros ha estat la seva vicepresidenta, Chantal Semis, l'encarregada de recordar els 80 anys de la retirada i el fet que "els republicans espanyols van ser mal acollits" a França, en espais que cal considerar "camps de concentració". Davant de la proliferació de la ultradreta a molts països d'Europa, "no podem abaixar la guàrdia mai", ha dit Semis. Aquest mateix missatge ha repetit, després, Pepita León.

Dos representants del Triangle Blau han llegit una carta de l'exconseller Raül Romeva, en la qual ha recordat les seves visites al camp d'Argelers amb Carme Forcadell el 2017 i en altres espais de memòria com Mauthausen.

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha estat l'encarregat de cloure els discursos fent especial esment a la duresa de la situació que es va viure a Figueres i l'Empordà aquell hivern de 1939. "Figueres estava desbordada en tots sentits, com han deixat escrit molts testimonis". Masquef ha parlat de la "condemna terrible" provocada per l'Exili i ha acabat parafrasejant l'exsenador i exconseller Narcís Oliveres amb el crit de "Visca la Llibertat!". L'alcalde ha participat en l'ofrena floral al costat de representants del PDeCAT, ERC, CUP, Compromís i no-adscrits.

La coral Veus Empordaneses ha tancat l'acte cantant Som Catalans de Joan Llongueras i Els Segadors.