L’inici del judici del Procés -per jutjar els presos independentistes- ha generat diverses accions de protesta arreu de la comarca. Des de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), el president, Josep Maria Cervera, lamenta la celebració «d’un judici injust que mai hauria d’haver existit, entre altres coses perquè no creiem que cap de les persones encausades hagin comès cap delicte». També explica que «participarem en totes les accions que es facin». Preveuen ser avui a Madrid, tot i que «ser-hi o no ser-hi, físicament, no vol dir en cap moment que deixem de ser al seu costat».

Després que les defenses sol·licitessin la posposició de l’inici del judici per tenir més temps d’estudiar les proves admeses pel tribunal i que el Suprem desestimés les seves peticions, avui es donarà el tret de sortida al judici dels 12 líders polítics acusats. D’entre ells, els empresonats Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn. I també Meritxell Bor­ràs, Carles Mundó i Santi Vila, en llibertat provisional i que seran jutjats per malversació i desobediència.

«S’hi ha arribat per la construcció d’un relat que no és el que hem viscut en pròpia pell. Des del primer moment, estem al seu costat. No només dels nostres presos polítics, sinó de tota la gent que ha hagut de marxar a l’exili i els qui pateixen la repressió. Val a dir que ells pateixen la part més greu, però aquí tots sortim afectats. Cantants, mestres, Mossos...», assegura Cervera. Amb referència als presos polítics, el president de l’AMI comenta que «he tingut l’oportunitat de parlar amb la Dolors, encara no fa quinze dies», abans del seu trasllat a Madrid. «També he anat a Lledoners i he pogut parlar amb Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull i Quim Forn. No vaig poder veure els altres d’ERC (Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Raül Romeva), perquè no tenien hora a l’agenda, encara que des de l’AMI vam oferir-nos per tenir contacte», diu.

Comença el judici

El Procés i l’1-O han comportat reiterades accions de protesta. A l’Alt Empordà, l’ANC i Òmnium -amb qui l’AMI es coordina- organitzen els divendres una concentració a la plaça de l’Ajuntament de Figueres a les 8 del vespre. El dissabte passat van participar en la manifestació de Barcelona.