14 de febrer de 2019
14.02.2019

Provaran a cap de Creus la pesca de peix de roca en nansa per protegir el fons marí

Fins ara s'ha utilitzat el tresmall i estan intentant tenir bons resultats amb l'altre sistema

14.02.2019 | 09:37
Pescadors a la zona de cap de Creus

Substituir el tresmall per les nanses per pescar peixos de roca. És una prova que s'està portant a terme a Port de la Selva i Cadaqués per reduir l'impacte de l'activitat al fons marí. El projecte constata que les zones on només hi ha pesca artesanal tenen un elevat nivell de conservació. A més, s'ha detectat per primer cop a les costes espanyoles, una gorgònia endèmica de la Mediterrània, Spinimuricea klaverenii.

El projecte és el MITICAP que desenvolupa l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Biodiversitat.

L'objectiu és adequar les activitats de pesca artesanal a la zona del cap de Creus per millorar la conservació dels fons marins de la plataforma continental.

S'ha treballat amb els pescadors artesanals per millorar les arts de pesca, per reduir el seu impacte i la pesca accidental i els descarts que afecten les comunitats biològiques del fons (comunitats bentòniques).

Segons les conclusions del CSIC, dels tres arts de pesca utilitzats, la nansa per a la pesca de pop, les soltes per a la pesca de peixos de fons i el tresmall per a la pesca de llagosta i peixos de roca, «és aquest últim el que causa un major impacte sobre les comunitats bentòniques, segons s'ha pogut esbrinar en el projecte».

Per això, s'ha provat experimentalment la pesca amb nansa com una alternativa al tresmall.

De moment no ha estat del tot satisfactori el resultat, exposen. Segons expliquen, només s'han pescat exemplars juvenils de llamàntol.

Ara s'estan fent modificacions a les nanses per intentar millorar el resultat de pesca i que sigui una alternativa. D'aquesta manera es podria reduir l'impacte d'aquest art sobre les comunitats de fons.

La pesca amb tresmall consisteix a col·locar tres malles que amb un sistema de ploms al fons i boies a la part superior queden verticals. Queda una mena de bossa on s'enganxa el peix.

De nanses n'hi ha de diferents tipus. Però el sistema sempre és el mateix. El peix entra a l'interior d'un recipient atret per l'esquer però no en pot sortir. Les soltes també es un sistema per atrapar els peixos amb una xarxa.

S'han analitzat un fons d'uns cent metres de profunditat utilitzant un sistema de càmeres, un robot submarí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent