En l'imaginari col·lectiu és habitual associar la imatge d'una casa d'Empuriabrava amb una palmera al pati. Això, però, s'acabarà d'aquí poc. Les palmeres d'Empuriabrava fa temps que pateixen la plaga del morrut, un escarabat que ve del Sud-est asiàtic i que les està exterminant. «Des de l'inici de la plaga, s'han mort unes 2.000 palmeres, el que significa que han desaparegut el 50% de les que hi havia», explica el tècnic de Medi Ambient, Ramon Fortià.

La primera palmera afectada la van detectar el novembre del 2011, quan al municipi hi havia un total de 3.800 palmeres plantades i, per tant, susceptibles a acabar afectades. El 2012 ja se n'havien detectat una desena amb el mor­rut. L'últim recompte fet el gener del 2019 apunta que hi ha 1.050 palmeres afectades. «Segons aquesta tendència, val a dir que totes les palmeres acabaran morint», diu Fortià.

De moment, l'Ajuntament actua amb cinc tractaments cada any sobre les vuitanta palmeres que estan situades a la via pública. Pel que fa a la resta, que són de titularitat privada, van a càrrec de cada propietari, i una ordenança els obliga a tallar-les o tractar-les, si estan afectades.