El portaveu i primer secretari del PSC a Figueres, Pere Casellas, ha presentat aquest matí a una roda de premsa 30 punts contra l'incivisme que divideixen en quatre àmbits, polític, policial, social i urbanístic.

Com a principal mesura ha destacat la política, en la que es planteja que l'alcaldia haurà d'assumir les competències de seguretat, "mentre això no s'arregli" i que s'han de repartir "amb diferència" els recursos, on hi ha més problemes considera que s'han de destinar més recursos.

Un dels objectius del Govern que presidiria Casellas, segons ha explicat en aquest acte de pre-campanya electoral, seria l'increment de policies fins a arribar a la relació de dos policies per cada 1.000 habitants, augmentar la plantilla d'agents cívics i crear dues unitats noves especialitzades, una d'elles canina, contra el tràfic de drogues, les ocupacions i el frau elèctric. A més, crearien la figura d'un vigilant de nit que en cas que vegi un problema, pugui avisar ràpid a la policia i "que tingui la condició d'un funcionari". A més, vol garantir la presència ininterrompuda de la Guàrdia Urbana a Culubret, Sant Joan, Juncària Parc Bosc, habitatges del Parc i Bon Pastor.

La mesura més controvertida i, segons el mateix Casellas, "la més complicada, que requerirà més d'un mandat", és la creació d'una Agència de desenvolupament social i urbanístic que superi les actuals estructures obsoletes de l'ajuntament pels barris més degradats.

Aquesta agència entra dins de l'àrea més social, la "més ambiciosa" segons el portaveu. Quan s'actua en un barri com el del Culubret o Sant Joan, ha indicat, el fet que es presentin els serveis socials per una banda i la policia per una altra, "dóna disfuncions i s'ha de fer de forma molt més específica". Segons Casellas, aquesta tasca s'ha de dur a terme per un ens autònom que ho agrupi tot i coordinat per una figura política.

El portaveu del PSC ha destacat la importància de les noves tecnologies aplicades a aquesta àrea. En aquest àmbit, el seu equip considera que s'han de crear diferents aplicatius mòbils d'alerta i denúncies a disposició de la ciutadania. Així, tan comerciants com la resta de la població podran avisar directament a la policia, de forma anònima, quan es trobin amb un acte d'incivisme.

Per últim ha parlat de la necessitat d'establir un protocol de col·laboració amb el Cos Nacional de la Policia per a compartir informació sobre residència i estada a la ciutat, "hem de saber ben bé qui tenim aquí i què hi fa".