13 de febrer de 2019
13.02.2019
Figueres

Figueres aprova la reconversió de la plaça del Sol en «plaça del Vi» de l'Empordà

L'Ajuntament inverteix 135.000 euros per adequar l'antiga oficina de Turisme com a nova seu «provisional» de la DO

13.02.2019 | 07:46
El giratori de la plaça del Sol amb l´edifici al mig.

L'Ajuntament de Figueres, mitjançant un acord plenari molt debatut, ha aprovat el projecte d'adequació de l'antiga oficina de Turisme de la plaça del Sol per a ubicar-hi les dependències del Consell Regulador de la DO Empordà. D'aquesta manera, el consistori figuerenc evita que l'organisme vitivinícola, que actualment té la seva seu en un espai de l'avinguda Marignane, marxi fora de la ciutat.

El projecte, pressupostat en 134.997 euros, s'ha d'executar en dues fases. La proposta es va aprovar amb els vots favorables del Govern del PDeCAT i no-adscrits, ERC i Ciutadans. La CUP i Compromís d'Esquerres es van abstenir i el PSC i el PP hi van votar en contra. En tot moment va quedar clar que aquesta seu tindrà caràcter «provisional» per a la DO, tot esperant trobar un emplaçament definitiu que cobreixi totes les seves necessitats. Aquesta provisionalitat, però, farà que ben aviat la plaça del Sol passi a convertir-se en «plaça del Vi», sense que hi hagi cap intenció manifesta de canviar-li el nom, de moment.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, va argumentar que la cessió d'ús d'aquest edifici «ha evitat que la DO s'hagi desplaçat fora de Figueres, com era la seva intenció. Tenir la seu del Consell Regulador a la ciutat és un element de capitalitat important». Agnès Lladó (ERC) defensa el projecte «perquè és una inversió que fem en un equipament municipal i fa un bé a la ciutat», malgrat la seva provisionalitat. Héctor Amelló (Cs) reconeix «que el lloc no és el més adequat, ha de ser un espai transitori, el més curt possible».

Per argumentar la seva abstenció, Oriol Turró (CUP) també va afirmar que «no és el lloc adequat» i que amb aquesta proposta, per evitar afectar la DO «s'ha posat l'oposició entre l'espasa i la paret sense haver donat una bona solució a aquesta gent». Òscar Vegés (CExF) creu que la decisió «sembla afegir més surrealisme al fet surrealista de tenir un edifici en una rotonda. Ens abstenim perquè no volem que marxin».

El vot negatiu del grup socialista va ser defensat per Pere Casellas amb una afirmació contundent: «Hi ha llocs més idonis». Maria Àngels Olmedo (PP) considera «escandalós gastar aquests diners en aquest edifici. El lloc ideal era la Casa Empordà». Toro va explicar que la intenció ja era aquesta, però que calia comptar amb l'espai de l'antiga fàbrica del gas, «però la propietat no ho va facilitar».

Per la seva part, el president del Consell Regulador, Xavier Albertí, ja va deixar clar mesos enrere, en una entrevista publicada pel Setmanari de l'Alt EMPORDÀ, que el trasllat de les oficines de la DO és necessari però que l'entitat voldria un espai més gran en un futur: «On som ara, a l'avinguda Marignane, ens falta espai. L'edifici de la plaça del Sol és cèntric i ens ofereix moltes possibilitats a curt i mitjà termini. Això no impedeix que seguim pensant en l'entorn de la Casa Empordà com una idea de futur. No hi hem renunciat, però el trasllat a la plaça del Sol és un gran pas».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook