L'eminent ecòleg de Figueres Josep Peñuelas i Reixach, Patró Fundacional de la Fundació Museu del Joguet de Catalunya, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2018 de ciències ambientals i de la terra per l'article Global trends in carbon sinks and their relationships with CO2 and temperature que ha publicat juntament amb els investigadors Marcos Fernández-Martínez i Jordi Sardans.

El jurat, format per Eva Cacho, Frederic Bartumeus, Francisco J. Doblas-Reyes, Xavier Rodó i Jaume Terradas, ha acordat per majoria atorgar el premi de ciències ambientals i de la Terra a aquest article, publicat a la revista Nature Climate Change, per la quantificació a escala global de la resposta de la productivitat neta dels ecosistemes terrestres als increments del CO2 i la temperatura. Aquest treball aporta una informació clau per valorar el paper de la vegetació en l'evolució dels gasos amb efecte d'hivernacle en el planeta.

Josep Peñuelas, és professor d'investigació del CSIC, dirigeix la Unitat d'Ecologia Global-CREAF- CSIC-UB-UAB i és membre de l'Institut d'Estudis Catalans. El premi Ciutat de Barcelona s'uneix als múltiples reconeixements nacionals i internacionals pel seu treball, entre els que destaca també el premi Ramon Margalef d'Ecologia 2016.