"La millora contínua de la seguretat" és l'objectiu compartit de les delegacions espanyola i francesa que es donen cita al Comitè de Seguiment del túnel del Pertús, el tram ferroviari de Secció Internacional (SI) i doble via entre les localitats de Llers, prop de Figueres en territori espanyol, i El Soler, prop de Perpinyà, en territori francès.

Les dues delegacions s'han reunit aquest dilluns per compartir informació sobre els avenços en la revisió del Pla de Socors Binacional (PBS) un document en contínua millora que es nodreix de les aportacions dels professionals experts en emergències de banda i banda de la frontera.

A la reunió, de caràcter informatiu, per part espanyola han estat presents el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramón Vives, la Cap de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya, Carmen Raposo, representants de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Protecció Civil, Bombers, Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya.

La part francesa ha estat representada per la directora del Gabinet del Prefecte de Pirineus Orientals, Edwige Darracq, el Cap de Protecció Civil, Luc Montoya, Bombers, Gendarmeria i el Service d'Aide Médicale d'Urgence (Servei d'Ajuda Mèdica d'Urgència) SAMU.

Per part del Gestor de la Infraestructura, Línia Figueres-Perpinyà (LFP), ha acudit el seu director general, Petros Papaghiannakis, acompanyat dels responsables de seguretat i operacions de l'empresa, participada al 50% pels dos gestors d'infraestructures nacionals d'ambdós països: ADIF i SNCF Réseau.

La Cap de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya ha estat la persona encarregada d'exposar als integrants del Comitè les conclusions dels grups de treball que, des de l'última reunió el passat mes d'abril, han continuat treballant en la revisió del Pla de Socors amb la previsió de tancar el document aquest any. Carmen Raposo també s'ha referit a la preparació del proper simulacre d'emergències conjunt que es concretarà en la reunió de març del Comitè de Seguretat, el màxim òrgan intergovernamental de coordinació de la gestió i seguretat del túnel del Perthus.

El Pla de Socors Binacional (PSB) va ser aprovat per les autoritats espanyoles el 2010 i actualitzat el 2014. Aquest pla té per objectiu facilitar la gestió i limitar les possibles conseqüències d'una situació d'emergència al túnel del Pertús. Així mateix, preveu la realització d'exercicis operatius sobre el terreny, combinats amb exercicis de despatx, organitzats de forma alternativa per la part francesa i la part espanyola, en principi, en períodes bianuals.

La línia Figueres-Perpinyà té una longitud de 45 km, 24 km en territori francès i 20 km en sòl espanyol; amb un túnel de 8,4 km en el seu traçat, el túnel del Pertús, fa de frontera entre els dos països. Dit túnel, està equipat amb diversos sistemes de seguretat i és operat mitjançant uns procediments de seguretat extremadament rigorosos. La línia, gestionada per la Línia Figueres Perpinyà S.A., és utilitzada per trens de viatgers i de mercaderies (inclòs el transport de matèries perilloses) i resulta estratègica per al trasllat de mercaderies des del Port de Barcelona a tot Europa.