Un taller gastronòmic va omplir d'aromes mexicanes la cuina de l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà el dimecres 30 de gener al vespre. El motiu de reunió de les dotze persones que hi van assistir va ser l'inici del cicle de tallers de cuines del món.

«El que ens diferencia respecte altres tallers de cuina és que els nostres seran professors nadius», explica Sandra Gard, directora de l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà. El taller està enfocat a amateurs que vulguin aprendre diferents cuines en clau lúdica, i no és indispensable tenir nocions de cuina. «Una altra de les coses curioses d'aquest curs és que les receptes s'elaboren amb ingredients típics del país, i és habitual que la gent d'aquí no els conegui», explica Carlos Gallardo, professor i assessor de cuina dels cursos de l'Escola d'Hostaleria.

El primer taller del cicle, que va ser tot un èxit, el va portar Alejandra Vega. La xef va ensenyar a cuinar guacamole de la mateixa manera que s'elabora al seu país. També va cuinar el taco cochinita pibil, un dels més coneguts en el context de la cuina mexicana. A part d'això, també va cuinar un plat fet amb carn de porc al forn amb fulla de plataner. Per acabar, Vega va ensenyar al públic com elaborar unes tortitas des de zero, una crema de frijol negre, i unes tostadas de pollastre.

Després d'aquesta arrencada serà el torn del taller de cuina peruana, el dimecres 13 de febrer. Antonella Carpio ense­nyarà com elaborar un ceviche autèntic tal com ho fan al seu país. Entre altres plats, la cuinera també mostrarà com elaborar una causa limenya, un plat típic fet a base de patatar.

Després d'ella, serà del torn del taller de cuina xinesa. El dia 20 de febrer el cuiner Fermín Lee, del Restaurant Shang-Haï, elaborarà cuina d'una de les regions de la Xina.

Les tres últimes sessions seran el dia 11 de març, on Andrés Gallego, del restaurant Bocam, farà un taller cuina colombiana; el dia 20 de març serà quan la Lucrezzia Molteni mostrarà els secrets de la cuina italiana; i el dia 3 d'abril, quan la Vanina Sequeira cuinarà plats típics d'Argentina.

En totes aquestes sessions, impartides per restauradors professionals i exalumnes de l'escola, la dinàmica serà la mateixa. Primer s'explicaran les receptes i després el cuiner les elaborarà comptant amb l'ajuda dels participants, mentre explica les característiques i la història que hi ha darrere del plat en qüestió. Finalment, els participants podran fer un tast del resultat i acompanyar-lo amb una copa de cava.

Una oportunitat per aprendre

Aquestes sessions són una oportunitat per aprendre noves tècniques i sabors «purs», és a dir, que no estan influenciats per les tendències culinàries típiques del menjar del mediterrani. També serveix per conèixer ingredients nous que són típics d'altres països i que es poden adquirir a diversos comerços de la ciutat. «Al final, tots els usuaris podran fer la seva pròpia versió d'aquestes receptes a casa seva, fusionant-ho amb elements d'altres cultures», explica Gallardo.

Aquest cicle de tallers, del que és molt probable que hi hagi continuïtat l'any vinent, s'inclou en la voluntat d'apropar l'escola a la gent de la comarca tot promocionant-la com un espai formatiu i d'oci.

El cicle està obert a tothom, té un preu de 35 euros per sessió i té les places limitades a un total de vint persones. Per assistir-hi, cal inscriure's prèviament a través del telèfon de l'escola (972 525 556), o a la seva pàgina web.