Més de cent trenta persones han assistit, aquest diumenge, a l'obertura del nou espai de memòria que s'ha instal·lat al Mas Llunes per a recordar l'existència de l'aeròdrom republicà de la Guerra Civil que abastava els termes de Garriguella, Vilajuïga i Pedret i Marzà. L'acte ha tingut com a eix central una taula rodona dedicada a l'aviador Josep Falcó i el seu darrer combat contra la Legió Còndor sobre el cel empordanès, que va tenir lloc el 6 de febrer de 1939.

13

Garriguella obre un punt de memòria de l'aeròdrom de la Guerra Civil

L'acte ha estat convocat per l'Ajuntament de Garriguella i el celler Mas Llunes, des d'on s'inicia l'anomenada Ruta 314, que permet fer una visita documentada a les restes de l'antic camp d'aviació. La sessió ha estat coordinada per l'historiador David Garcia Algilaga. La taula rodona, moderada pel professor Joan Manuel Soldevilla, ha comptat amb la participació Roberto Plà Aragonés, José Antonio Chicharro Villar, Josep Playà Maset, Joaquim Soler Padern, David Gesalí i David Íñiguez, tots ells viculats a la història de la Guerra Civil i el món de l'aviació des de les diferents vessants professionals o veïnals.

"Ha estat un acte molt concorregut, amè, proper i molt complet, amb unes intervencions documentades i excel·lents", segons David Garcia Algilaga. La conducció de Joan Mauel Soldevilla ha ajudat a fer un bon retrat d'aquesta part destacada però, alhora força desconeguda, de la història empordanesa. Garcia destaca "la valentia de l'Ajuntament i del Celler per creure en aquest acte. S'ha parlat obertament d'aquest tema a Garriguella després de 80 anys d'acabada la Guerra Civil, la qual cosa ens ajuda a reforçar la memòria històrica sobre l'aviació en aquells temps, de l'aeròdrom, dels pilots, de la Retirada, dels fets del 6 de febrer de 1939 i del combat d'en Falcó".