09 de febrer de 2019
09.02.2019
Roses

ERC Roses recorda que fa 80 anys van entrar les tropes franquistes al municipi

Els republicans rosincs han fet un acte en què han proposat que es promogui la memòria històrica

09.02.2019 | 16:16
Els republicans han fet un acte commemoratiu a Roses.

Una representació del grup municipal d'ERC de Roses, encapçalada pel regidor i alcaldable Joan Plana, ha volgut recordar, amb un acte obert a tothom, que aquest 9 de febrer es commemoren els 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Roses. "L'inici d'un període fosc de la nostra història", han dit els republicans, que també han fet referència a unes paraules de Salvador Espriu: "Deia el poeta que la veritat és un mirall trencat en mil bocins. I que només unint-los tots podem veure el mirall sencer. Cal recompondre i mantenir units tots els trossos del mirall de la nostra història perquè la llum es reflecteixi sobre les veritats que conformen el nostre passat".

Joan Plana ha explicat que, al llarg dels darrers anys, des del seu grup s'ha treballat per posar la memòria històrica al centre de l'agenda política municipal, amb alguns avenços importants. Ha citat en concret aquest: "L'eliminació del títol de fill adoptiu de Roses al dictador Miguel Primo de Rivera, que ostentava des de 1926, tal i com molt bé va documentar en el seu dia l'Arxiu Municipal de Roses".

En aquest sentit, ha assenyalat una sèrie d'actuacions que es podrien desenvolupar a Roses els propers anys, com ara establir com una de les línies de treball de la recentment creada comissió del nomenclàtor la promoció d'efemèrides i personatges rellevants de la nostra història democràtica; realitzar un acte institucional anualment per recordar la data del 9 febrer 1939 i el seu significat; promoure xerrades i conferències explicant quin va ser l'abast i les conseqüències de l'aixecament militar que va donar peu a la Guerra Civil, i encomanar a un regidor del govern municipal la tasca de coordinar i potenciar les polítiques de memòria històrica.

"En un moment en què el model d'impunitat del règim del 78 ha fet impossible condemnar la dictadura franquista ni reparar els danys a les famílies de les víctimes de la dictadura, fem dels municipis de Catalunya un referent al món de memòria democràtica, defensa dels drets humans i justícia universal", han conclòs els representants d'ERC de Roses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent