El regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de Roses, Marc Danés, ha assistit aquesta setmana a la reunió de l'Àmbit de Drets Socials de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), durant la qual es van exposar les línies de coordinació entre Generalitat i municipis per a l'acollida de menors estrangers no acompanyats (MENAS).

El regidor Marc Danés és membre del plenari de l'Àmbit de Drets Socials de la FMC, que comptà en la sessió celebrada aquest dimarts amb la participació de la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva. Durant la reunió, la secretària va explicar quina és la situació dels adolescents estrangers migrats sense referents familiars acollits a Catalunya, explicant el context actual: arribades i casos atesos, projecció mensual de noves arribades al 2019, característiques sociodemogràfiques dels MENAS, llocs d'origen, centres i places creades específiques per a la seva atenció, etc.

Roses és una de les poblacions catalanes que durant les properes setmanes rebrà un grup de menors no acompanyats per a la seva assistència. Durant la sessió de dimarts, es van poder conèixer i debatre les estratègies que es volen implantar al llarg del territori per establir la coordinació institucional necessària que doni resposta a aquesta realitat. Les principals actuacions seran l'elaboració de Protocols territorials de detecció, comunicació i seguiment de casos; l'elaboració de Protocols d'obertura de recursos amb els municipis i les entitats/institucions; el suport a la detecció i derivació de joves migrats sols en dinàmica de carrer; la creació de comissions d'àmbit local; o el reforç dels serveis socials bàsics en la detecció de joves migrats sols.