De formació tècnica superior en secretariat, l'alcaldessa d'Avinyonet de Puigventós, Júlia Gil, sempre ha estat vinculada al món de l'administració. Va entrar en política de la mà de l'anterior alcalde, Josep Maria Bartolomé, i ara, quan encara no fa dos anys que ella ostenta aquest càrrec, en fa balanç en aquesta entrevista.

Com va arribar a la política?

De la mà de Josep Maria Bartolomé, que em proposa formar part del seu equip de govern el 2010, per les eleccions del 2011. Fins aleshores no havia estat mai en política, però sí en temes d'associacionisme. Sempre m'ha agradat la vocació de servei i organitzar. Ho vaig pensar i vaig decidir provar-ho. I la cosa va anar bé, vam fer un bon tàndem, tot i que em vaig implicar molt perquè és una tasca que m'agrada.

Començar de zero amb algú amb experiència és essencial?

Per mi va ser una gran preparació. Hi ha persones que es troben en l'atzucac d'entrar d'un dia per un altre, com li va passar a Bartolomé, i han d'aprendre a marxes forçades. En el meu cas, va ser tot un recorregut des de baix, a poc a poc, fins a anar assolint més tasques i responsabilitats fins ara.

Josep Maria Bartolomé ha estat important per a vostè?

Sí, ha estat no només la persona que m'ha introduït en la política, sinó que al seu costat he après molt i m'ha ajudat a estar aquí.

Havia pensat mai això de ser alcaldessa?

No se m'havia acudit mai. És una cosa que no et planteges fins que no t'hi trobes. Un cop hi ets, el tema de vocació de servei i veure quines mancances hi ha, com podríem millorar, sempre pensant en el benestar comú. Perquè aquesta és una tasca que quan la fas és pensant en els altres, en millorar la qualitat de vida i l'estat del municipi.

De quan va entrar el 2011 com a regidora de Cultura i Ensenyament, encara resten projectes pendents?

El projecte estrella que encara tenim sobre la taula és el de l'escola. Hi estem treballant i batallem molt. Hem tingut moltes reunions amb el departament. De fet, des que soc alcaldessa he passat per quatre directors de Serveis Ter­ritorials. També estic contenta perquè totes les feines que hi estàs molt a sobre donen el seu fruit. Així, en la darrera reunió, vam assolir un compromís que aquest 2019 s'encarregarà la redacció del projecte. Val a dir que, per part nostra, ens vam comprometre a fer millores a l'edifici antic i als mòduls, que ara fa servir Ensenyament, però que és municipal i quedarà per al poble. Totes les millores en els mòduls, que són molt antics, són a escala d'eficiència energètica, de climatització. Darrerament hem reformat íntegrament els lavabos dels nens que eren molt antics.

En quin estat es troben els ter­renys on s'ubicarà l'escola?

Ara ja estan cedits a Ensenyament. És un tema molt urgent, necessari i ens ho mereixem després de més de deu anys esperant. Sabem que hem passat una època de crisi econòmica i política, però ja ens toca. Nosaltres hem fet els deures des del primer moment.

Avinyonet és un poble amb un potencial cultural extraordinari. Penso en la Comanda.

Estem treballant en la seva consolidació. És un edifici del segle XI-XII molt malmès que havia patit moltes reformes i havia perdut els seus elements. L'estem reconvertint en el que era originalment a través de l'àrea de monuments de la Diputació. Ara treballem en una segona fase. Un cop estigui consolidat, la idea és fer un centre d'interpretació. Ja tenim un projecte redactat i cada vegada que surt una subvenció la sol·licitem.

D'aquest temps que vostè és alcaldessa, què en destacaria?

El projecte de millora de la deixalleria, que ja ha passat a ser una mini deixalleria dins la xarxa catalana, i de conscienciació del reciclatge, que és prioritari. Un altre projecte és l'adequació d'un camí, que li diuen de l'antic cementiri i que es feia servir per passar del nucli antic a les escoles i el dispensari. S'ha pensat en tots els col·lectius que hi viuen però, sobretot, en la gent gran, que no hagi de sortir a la carretera per venir fins aquí.

Tenen altres projectes?

Sí, aquest primer trimestre solucionarem el canvi d'enllumenat. Canviarem tots els llums per leds seguint aquesta consciència d'estalvi i medi ambient. Depenem de l'empresa que ho ha de fer i fabricar, però la idea és que el març ja estigui completat, tant a Mas Pau com al poble. Un altre projecte en marxa és la Rambla del Mas Pau, que no tenia accessos per a minusvàlids. Així, s'adequaran fent els quatre accessos i es millorarà el seu aspecte. En allò que sí que ja treballem és en la zona infantil d'aquest espai.

Ha crescut el poble?

Sí, atesa la proximitat amb Figueres i perquè som un municipi que treballem per oferir el màxim de serveis i oportunitats a les persones. És el cas de la pista de skate i el parc de workout al Mas Pau. Pensem que hi ha molt jovent i se'ls havia de donar oferta perquè no haguessin de marxar. Aquestes coses creen un arrelament al municipi.

Es tornarà a presentar amb el seu equip?

Sí, perquè tenim molts projectes endegats als quals volem donar-los el sentit que creiem i per continuar millorant l'estat del poble.