08 de febrer de 2019
08.02.2019
Sant Climent Sescebes

L'estany retrobat de la Gutina

IAEDEN-Salvem l'Empordà va recuperar la bassa temporal Prat dels Rosers, que s'havia assecat

08.02.2019 | 20:42
Els estanys de la Gutina formen part de la Xarxa Natura 2000.

Els tres estanys temporanis de la Gutina han emmagatzemat les pluges dels darrers mesos i tornen a deixar-se veure plens d'aigua després de molt de temps secs. Abans del 2015, però, el paratge era molt diferent del que es llueix ara. En comptes de tres basses n'hi havia dues, i s'havia «perdut» bona part del patrimoni natural i animal que acompanya aquestes zones. La recuperació del tercer estany de la Gutina, anomenat el Prat dels Rosers, ha estat un dels projectes més exitós del programa Custòdia Agrària, de la IAEDEN - Salvem l'Empordà.

Els estanys temporals de la Gutina estan situats a la finca de caràcter mediterrani del Mas Torres, a la serra de l'Albera de Sant Climent Sescebes. Els estanys temporals només s'emplenen en èpoques de pluja. El fet que la terra del fons de la bassa sigui argilosa fa que l'aigua es mantingui durant molt de temps en el mateix espai. En períodes de sequera, per exemple, el sistema d'estanys pot passar-se fins a dos anys sense omplir-se. Les dues basses naturals identificades dins d'aquest sistema s'anomenen la Cardonera i la Rajoleria, i destaquen per tenir una riquesa florística i faunística molt característica. L'interès natural i les peculiaritats d'aquests ambients, que es troben altament amenaçats a escala europea, els ha convertit en un espai protegit inclòs en la Xarxa Natura 2000, de les zones humides de Catalunya, i un hàbitat d'interès prioritari dins de la Unió Europea.

L'objectiu del programa Custòdia Agrària, de la IAEDEN, és acompanyar finques que tenen explotacions agràries i que ajuden a mantenir els valors naturals de l'entorn, que empren pràctiques ecològiques o cuiden el paisatge. L'any 2011 l'entitat va firmar un acord amb els responsables del Celler la Gutina, dedicats a la producció de vins ecològics i propietaris de la finca on s'ubiquen els estanys, respecte als quals tenien una política de no-intervenció. L'objectiu d'aquest acord era ajudar-los a mantenir la riquesa natural de flora i fauna. «De seguida vam acceptar aquesta proposta perquè mai haguéssim pogut assumir el cost dels treballs de manteniment i recuperació de l'entorn nosaltres sols», expliquen els responsables del celler.


Havien assecat una bassa

En una conversa entre els coordinadors del programa i els responsables de la finca, el copropietari Joan Carles Torres va recordar que al segle XX hi havia hagut un tercer estany que s'havia assecat. Al fons de l'estany, a més, s'hi havia fet un drenatge d'aigua. «S'havia obert una rasa fonda que s'havia emplenat de pedres i es connectava a un rec per canalitzar l'aigua d'un lloc a altre», explica la copropietària del celler, Bàrbara Magugliani. Tot i això, diu que «no sabem qui el va fer, i estava tan mal fet que es vessava aigua a altres camps». Finalment, la zona del tercer estany va quedar inutilitzada, seca, boscosa i plena de brucs i rosers.

De dos a tres estanys

La teoria de la IAEDEN apuntava que, encara que aquest ambient humit hagués desaparegut, tot el reservori de llavors típiques d'un estany temporal seguien al sòl, que no havia estat modificat. «Estàvem segurs que, si tornàvem a omplir l'espai d'aigua, les espècies es tornarien a recuperar. I així va ser», explica Montse Pascual, coordinadora del projecte de Custòdia Agrària. I així va ser.

Entre 2014 i 2015 es va iniciar el projecte titulat Seguiment, gestió i recuperació de basses temporànies a la finca vitivinícola de La Gutina al Mas Torres (serra de l'Albera, Alt Empordà) de la IAEDEN - Salvem l'Empordà, per recuperar el tercer estany. El projecte va suposar una inversió de 9.300 euros, que va ser finançat per la Fundació Andrena, i va comptar amb la col·laboració de biòlegs especialitzats en botànica i ecologia aquàtica de la Universitat de Vic. També es va comptar amb el suport del Celler La Gutina, i de les empreses Geoservei i Foresterra.

L'actuació va consistir a fer diverses prospeccions hidrogeològiques per detectar on estava ubicada exactament la rasa que s'havia obert. Un cop detectada, amb una retro la van arreglar i taponar. Amb aquesta actuació es va poder tallar el flux d'aigua que circulava per tal que es pogués tornar a acumular a la bassa. D'aquesta manera es va poder recuperar el tercer estany del sistema, que van anomenar Prat dels Rosers per l'abundància d'aquestes plantes.

Un projecte on tothom guanya

En el projecte van acabar convergint els interessos de tots els implicats, ja que tothom va guanyar alguna cosa. Per una banda, la IAEDEN va poder complir el seu objectiu. «És un projecte que ens fa sentir molt orgullosos als membres del projecte de Custòdia agrària. Hem aconseguit recuperar un hàbitat d'interès comunitari», explica Pascual. Als estanys, l'entitat hi fa un seguiment botànic i d'ecologia aquàtica periòdica gràcies a la subvenció d'Andrena.

Els propietaris del Celler La Gutina van poder evitar els problemes d'humitat que els provocava l'anterior drenatge. La rasa mal feta vessava aigua en una vinya que tenien plantada al costat. A la vinya no li va bé la humitat i, per tant, es restava la productivitat en aquella zona. El celler ha sabut aprofitar les potencialitats naturals i l'interès que generen els estanys del seu entorn. Els propietaris de la finca han habilitat un itinerari marcat amb pedres blaves perquè els visitants puguin conèixer la finca. El recorregut consisteix en un viatge on es visiten totes les vinyes, que estan senyalitzades amb cartells on s'indica la varietat de raïm. A més, la ruta també passa pels dòlmens, menhirs i els tres estanys: la Cardonera, la Rajoleria i el Prat dels Rosers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent