La IAEDEN-Salvem l'Empordà denuncia que les obres d'ampliació de la carretera GIV-6102, a Palau-saverdera són una "despesa pública innecessària" que afectarà un espai protegit dels Aiguamolls de l'Empordà. La plataforma ha fet aquest divendres al matí una acció de protesta penjant un cartell al costat d'un del parc on qualifica l'actuació de "despropòsit". Els ecologistes critiquen que la Diputació de Girona inverteixi 1,7 milions d'euros (MEUR) en una obra que suposa la "destrucció de territori protegit" mentre existeixen vies alternatives per als vehicles. L'entitat reclama la retirada immediata d'aquest projecte i del de condicionament de la GIV-6103, que està aturat.

Les obres d'ampliació de la carretera GIV-6102, entre Palau-saverdera i Santa Margarida, han posat en peu de guerra els ecologistes. La plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà ha fet aquest divendres una acció de protesta per denunciar l'actuació. Un grup disfressat amb petos amb el lema 'Ni un pam de net' han penjat un cartell simulant l'anunci de les obres amb la imatge d'un burro i la paraula "despropòsit". L'han clavat al costat d'un altre cartell dels Aiguamolls de l'Empordà.

La portaveu de l'entitat, Bàrbara Schmitt, assegura que es tracta d'una intervenció "innecessària" per a la qual la Diputació de Girona invertirà gairebé 1,7 MEUR. Schmitt diu que existeixen vies alternatives amb major capacitat i amplada a només 1,5 quilòmetres de distància i que la quantitat de vehicles que hi circulen diàriament no justifiquen l'ampliació.

El col·lectiu també remarca que les obres augmentaran la "pressió antròpica" sobre aquest espai protegit, que hi haurà més atropellaments de fauna i que es "transformarà" la zona. Schmitt ha recordat que l'entitat va fer una recollida de signatures en contra l'any 2010 i reclama la retirada "immediata" del projecte així com el de l'anomenada carretera dels "tres ponts" (GIV-6103), que va quedar aturat.

Schmitt també critica el pla d'actuacions a la xarxa de carreteres de la Diputació i reclama a la institució un canvi en la seva política. "Sempre aporten que un augment de trànsit i que la gent hi circuli a més velocitat", insisteix.

La Diputació defensa la intervenció

Des de la Diputació asseguren que el projecte compta amb el vistiplau del Departament de Medi Ambient i que està aprovat des de l'any 2011. Asseguren, a més, que l'actuació busca millorar "la seguretat" d'aquesta via. La institució admet que 2,7 quilòmetres de la carretera discorren pel Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i que, per això, s'han adoptat diverses mesures correctores i de "protecció" de l'espai.

En aquest sentit, diuen que en condicions normals la via hauria passat dels 4,88 metres actuals (sense vorals) als 8 metres, però que tenint en compte el lloc on es troba, s'ampliarà fins als 7 metres (6 per als dos carrils de circulació i dos vorals de mig metre cadascun. A més, s'actuarà per "suavitzar" els revolts que hi ha.

Sobre la tala d'una alzina surera del tram de carretera afectada que la IAEDEN va denunciar la setmana passada, la Diputació diu que l'informe de Medi Ambient previ a l'aprovació no establia que s'hagués de protegir. A hores d'ara, les màquines estan començant a moure terres i han senyalitzat tot el tram de la via que s'ampliarà.