El poble de Capmany celebra aquest cap de setmana la seva festa major d’hivern dedicada a Santa Àgata, i ho fa amb la inauguració de les obres del carrer Major, que permeten alinear-lo amb una gran vista final a la capella de Sant Sebastià, l’entorn de la qual també s’ha remodelat i condicionat. Aquest acte està previst per diumenge al migdia amb la presència del delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila i el vicepresident de la Diputació, Fermí Santamaria.

Les obres van començar el setembre de l’any passat i com a tasca principal han servit per enderrocar parcialment un edifici propietat del grup Oliveda, que sobresortia com un queixal al costat de l’antic trull de l’oli. Després de tres fases d’obres per a millorar el centre i els equipaments del poble, l’alcalde Joan Fuentes no en preveu cap més, que tingui una certa urgència.

La proximitat de l’acabament de les obres també ha donat peu a l’obertura de dos nous negocis al carrer Major, el restaurant Cal Ferrer i la fleca pastissera les Delícies.

La festa de Capmany, com no podia ser de cap altra manera, té molta relació amb el vi, i, per aquest motiu, les activitats comencen, aquest divendres, amb els Glops d’història: arquelogia, paistage i vi. Aquest any, com a celler convidat a l’acte, «hem triat el celler Terra Remota, que és de Sant Climent Sescebes, tot i que també té alguna vinya aquí a Capmany», comenta l’alcalde.

I és que «Capmany té fins a vuit cellers de la Denominació d’Origen Empordà, i la imatge que volem donar és que som un poble de vi», asegura l’alcalde, que afegeix que «som el poble amb més pes específic en cellers de la DO».

La celebració contiua dissabte, amb el Correxuxes, organitzat per la jove Associació Cultual Batucapmany, que es farà a la Fraternal a les 11 del matí. «És una activitats per als petits de casa, i també té relació amb el vi, amb l’adaptació corresponent», explica Fuentes. També enfocat als més petits, dissabte, a les quatre de la tarda, l’Ajuntament ha organitzat l’espectacle infantil i familiar anomenat Kids Dance.

Dissabte, una nit «singular»

Pel que fa als més grans, Capmany prepara un espectacle especial per a la nit de dissabte. «És una activitat que sempre presenta moltes incògnites, perquè mai saps com funcionarà», diu Fuentes. L’any passat el consistori va apostar per un espectacle de cabaret, fa dos anys, un xou de comèdia amb monòlegs, i aquest any han contractat els Abba Show, un grup «de nivell» que versiona la banda sueca.

A partir de les deu de la nit, i acompanyats dels altempordanesos Radiocassete Night, oferiran el bo i millor de la banda dels 70 i 80. El preu és de 10 euros. «Sempre intentem que la nit de dissabte sigui especial, tot oferint espectacles nous amb públics singulars», afirma Fuentes. I és que el concepte de Festa Major «ha canviat molt d’uns anys ençà, ja que abans era tot un pac, i ara has de buscar atraure el púbic», afirma.

Diumenge, un dia «clàssic»

De cara a diumenge, més enllà de les inauguracions previstes -també la del club de lectura als baixos de la societat-, l’Ajuntament ha preprat un seguit d’actes que l’alcalde defineix com a «tradicionals».

Un programa clàssic on «no volem inventar res, sinó que creiem que tota Festa Major ha de tenir per mantenir-ne l’essència», comenta Fuentes. Després de l’ofici solemne de les dotze del migdia, tindrà lloc el Vermut popular, acompanyat de sardanes. I a la tarda, cap a les cinc, la cobla Vila de la Jonquera tocarà sardanes, just abans del concert i ball de fi de festa a càrrec de l’Orquestra Parfills, que té un repertori molt ampli tant per als més joves com per als més grans. Tot plegat, a la Fraternal. Joan Fuentes, espera «que hi hagi molta afluència de gent i que tots els actes agradin els veïns de Capmany».

Obert el punt de lectura Manuel Ibáñez Escofet

Diumenge al matí també s’inaugurarà el Punt de lectura, que porta el nom de Manuel Ibáñez Escofet, i que se situarà als baixos del local de la Societat La Fraternal de Capmany. L’espai, que servirà de «biblioteca, zona amb wifi on els nens podran fer deures, etc.», diu Fuentes, ha estat iniciativa personal de la regidora de Cultura del poble, Núria Peitaví. Manuel Ibáñez Escofet va residir de Capmany durant molts anys «i ara hi viuen familiars seus -que seran presents a l’acte-», assegura Joan Fuentes. «A més, al poble, tenim part de l’arxiu que Ibáñez va configurar al llarg de la seva trajectòria periodística».

Ibáñez, l’any 1976, va ser nomenat director adjunt de La Vanguardia. Va ser assessor en matèries informatives dels presidents de la Generalitat Josep Tarradellas i Jordi Pujol, i director dels programes de TVE a Catalunya Les nostres coses, Desperta ferro i La nostra gent.