Els casos de violència de gènere i agressions sexuals no s’aturen. La nostra societat pateix un problema molt greu en aquest sentit i des d’ERC l’Escala estem preocupats per la resposta de les administracions en aquest sentit. Fa uns dies va sortir a la premsa que alguns municipis, entre ells l’Escala, rebran una aportació econòmica per a abordar accions polítiques per fer front a la violència de gènere. En concret es destinaran a l’Escala al voltant de 2.500€ que tot i no ser una gran quantitat hauria de ser l’impuls que ens ha faltat fins ara per fer polítiques efectives sobre aquest tema.

Des d’ERC creiem que és absolutament necessari impulsar la posada en funcionament d’un Punt Lila a l’Escala. Un Punt Lila que sigui la punta del iceberg per fer acompanyament a les dones i també al col·lectiu LGTBI que ho necessitin, víctimes d’agressions, de violència o de qualsevol situació d’indefensió. Pensem que un Punt Lila de km 0 seria una gran eina per combatre aquest tipus de comportaments sexistes i acompanyar, a tots aquells que ho necessitin, fins a les administracions i eines que existeixen a nivell comarcal i provincial.

El Punt Lila de l’Escala hauria de tenir personal format (existeixen cursos de formació a nivell de diputació per a personal tècnic de l’Ajuntament, personal sanitari, policia local o persones de protecció civil, entre d’altres) que fes la primera atenció en cas de necessitat. Que informés i acompanyés a les víctimes cap a l’administració corresponent i sobretot que portés a terme accions d’informació, educació i conscienciació en ocasions puntuals com el carnaval, les barraques, els concerts, la cursa de la dona... i tots aquells esdeveniments on es consideri idoni. També es podrien organitzar xerrades a l’Esbotzada i al institut, per exemple.

El Punt Lila de l’Escala, pensem, hauria de ser una eina d’ajuda a la dona i al col·lectiu LGTBI, però també de posada al centre del dia a dia un problema que cada cop es fa més evident i que ens afecta a totes i a tots.

La portaveu d’ERC l’Escala, Etna Estrems, va manifestar al ple que “Les persones són el centre de les nostres prioritats i, avui en dia, el problema de la discriminació per gènere o condició sexual, s’ha convertit en un dels més importants de la nostra societat. No podem mirar cap a un altre lloc, ens hem d’arromangar i treballar per erradicar-lo”. Des del govern es va rebre positivament la proposta i es va acordar treballar per tirar-lo endavant.