El període de rebaixes es tancarà a la ciutat de Figueres amb unes xifres semblants a les registrades l'any passat, segons les previsions inicials dels botiguers locals. El sector també apunta que el públic s'està diluint, que ha baixat una mica el volum de consum individual i que es nota la falta del client francès com a conseqüència de les mobilitzacions dels Armilles Grogues a la frontera.

Enguany els comerciants expliquen que el públic s'està mostrant molt més diluït al llarg de tot el període de descomptes, i això es deu a diversos motius. Un és l'avançament de la data d'inici de la campanya de rebaixes. «En l'imaginari col·lectiu, encara es concep el dia 7 de gener com el tret d'inici de les rebaixes, però la realitat ha esclafat aquesta data», explica Miquel Roig, de Calçats Roig. Les campanyes de promocions i descomptes exclusius en alguns casos van començar el dia 2 de gener, o fins i tot per Nadal. Aquesta «confusió», que genera la falta d'un dia oficial pel tret inicial, ha estat un dels culpables que no es produeixin allaus de gent el primer dia de la campanya, i que els clients quedin més repartits al llarg de tot el període.

Es qüestiona la data d'inici

Per poder aprofitar més les rebaixes, alguns comerços locals expliquen que seria convenient canviar les dates de les rebaixes. En aquest sentit, Patricia Fauró, de Greenville, explica que: «Iniciem les rebaixes d'hivern quan ens comencem a vestir d'hivern. Al gener, la gent compraria roba d'hivern encara que no fos rebaixada, perquè fa fred i ho necessita. Les rebaixes haurien de ser al mes de març, perquè els comerços poguéssim aprofitar la temporada».

Durant els primers dies de la campanya, els negocis figuerencs sí que van notar increment de públic, però actualment aquest flux ja s'ha estabilitzat. «El públic és molt variat. Al matí es veu gent comprant tranquil·lament. A la tarda, hi ha mares i filles, o amigues comprant. Al cap de setmana, el client típic és la dona amb el seu marit», diu Alba Martelli, dependenta d'una empresa d'Inditex.

Els dies que més gent es mou a Figueres són els que coincideixen amb el mercat setmanal i, sobretot, els dissabtes durant tot el dia. Pel que fa a la procedència dels clients, destaquen els locals, els francesos i algun alemany, tot i que aquests dos últims grups -el típic turisme d'Empuriabrava- solen notar-se més a partir de Setmana Santa. En relació amb els hàbits dels clients, també cal dir que la intrusió de la venda per internet ha afectat el comerç local.

Avui en dia, la gent consulta i compara preus en les botigues en línia, i també hi ha qui fins i tot ha deixat de ser usuari de botiga física per passar-se a la compra digital.

Un sector vulnerable als canvis

El comerç local és un sector molt vulnerable als canvis socials. «Ens afecten els canvis climatològics, els canvis socials, i tot el que passa al nostre voltant», explica Josep Fajol, de Fajol roba per a home. En aquesta línia, explica que enguany s'ha notat una onada important d'intents de robatori, i els efectes de les mobilitzacions dels Armilles Grogues a l'altre costat de frontera, que ha frenat l'arribada de públic francès durant els últims caps de setmana.

La relació amor odi amb Inditex

Les empreses d'Inditex fabriquen gènere nou expressament per a les rebaixes. Els seus volums de producció els permet oferir productes a preus competitius, i amb un descompte que pot arribar fins al 70% respecte al preu original. Amb aquesta situació, els comerços locals no poden competir.

Tot i la frustració que això genera als comerciants de Figueres, reconeixen que és gràcies a aquestes empreses i pels seus productes que es veu tanta gent passejant pel centre de Figueres. Molts figuerencs expliquen que, a les seves botigues, intenten tenir preus ajustats durant tot l'any, i que això els impedeix fer descomptes molt grans durant l'època de les rebaixes, i que en pocs casos es compra més gènere expressament per rebaixes, sinó que ofereixen el que tenen de la temporada. L'única manera de lluitar contra el gegant d'Inditex, segons els comerciants locals, és oferir un disseny original en l'establiment i un servei de tracte personalitzat i càlid.

Els comerços locals donen sortida als seus productes amb l'esdeveniment Viu Figueres Carrer

Viu Figueres Carrer és una de les apostes més potents que l'entitat Comerç Figueres emprèn per dinamitzar el comerç local durant la campanya de rebaixes. La jornada, que enguany arriba a la seva tercera edició, consisteix en el fet que els comerços locals treguin la botiga al carrer.

El dissabte 2 de febrer, els visitants van poder gaudir d'aquest esdeveniment que es desenvolupava al llarg de la Rambla i també pels carrers Caamaño, Forn Baix, Girona, Joan Maragall, Peralada, Portella, Pujada del Castell, La Jonquera i Nou, entre altres. Entre aquestes vies s'hi va col·locar més de vint taules i carpes en què la quarantena de comerços locals que hi participaven oferien els seus productes de temporada o d'estoc, alhora que guanyaven visibilitat pel seu negoci. A més, perquè els més petits també gaudissin de la iniciativa, a la part alta de la Rambla, s'hi van instal·lar les activitats amb inflables de Rutac.

Els Comerciants

Miquel Roig, de Sabateria Roig

«L'altre dia comentàvem amb un company que no havíem notat mai la falta de client francès com fins ara, que pràcticament no n'hi ha. A la frontera amb França ja són onze els caps de setmana que els Armilles Grogues bloquegen el pas. Això, evidentment, ha repercutit al comerç local, ja que pràcticament no hem tingut comerç francès durant el novembre, desembre i gener».

Patricia Fauró, de Greenland | Greenville

«Avui dia tots els comerços fan rebaixes i descomptes durant tot l'any. Primer ve el Black Friday, i després les ofertes de Nadal i les promocions que comencen abans d'hora. Tot això fa que els clients es reparteixin més durant tota la temporada. Un altre efecte és que s'elimini el volum de gent que abans venia atreta pel tret d'inici de la campanya».

Maria Coto, d'Ànima nua

«Les rebaixes ja no responen a la mateixa dinàmica que abans. Ara em ve al cap una temporada de rebaixes de fa quinze anys, de quan treballava en una botiga d'Empuriabrava. Des que s'obrien les portes de la botiga fins que tancaves, tota la jornada era un anar i venir constant de gent. Realment, allò era un no parar. Aquest boom de vendes ara ja no existeix».

Josep Fajol, de Fajol roba per a home

«És difícil lluitar contra els gegants del grup Inditex. El tret que ens diferencia d'ells és que nosaltres apostem per la qualitat de les peces i, sobretot, per donar un servei amb tracte personalitzat, pensant en cada client. Aquest assessorament personal es perd a les grans empreses. En les grans franquícies, és el mateix client qui se serveix. Aquí, als clients, els servim nosaltres».