El portaveu municipal de Ciutadans (Cs) a Figueres, Héctor Amelló, ha presentat una moció per a ser debatuda en el pròxim ple en la qual exigeix a l'Ajuntament que obri una Oficina de Defensa dels Drets dels Veïns afectats per l'Ocupació Il·legal “per ajudar tots aquells veïns afectats per aquesta pràctica i els problemes de convivència que comporten”. Amelló ha precisat que aquesta oficina ha de servir per a recollir, “sota el principi de seguretat i confidencialitat” tots els actes i denúncies que atemptin contra la convivència, la seguretat ciutadana i l'habitabilitat en els edificis afectats per una ocupació mafiosa o generadora de problemes de convivència veïnal.

Per al regidor taronja, l'augment de delictes contra el patrimoni i la deterioració de convivència veïnal que suposen les ocupacions “fa necessària la creació d'aquesta oficina” que també hauria d'incloure “un servei d'assessorament jurídic que informi els veïns sobre les accions judicials a les quals tenen dret”. A més, Amelló ha indicat que aquest organisme haurà de comptar amb una unitat de seguiment contra les ocupacions il·legals “per a coordinar les accions a realitzar quan es detectin usurpacions”.

De forma paral·lela, també considera necessari “reforçar immediatament la presència policial i el patrullatge preventiu” a fi d'evitar la successió d'aquestes ocupacions il·legals que, en un volum important, es concentren en zones que porten temps patint aquesta pràctica delictiva i delictes associats a aquesta.