L’estat de degradació del jardí Enric Morera de Figueres, malgrat els esforços municipals per mantenir-lo en condicions, està «arribant a una situació límit», segons denuncia la presidenta de l’Associació de Veïns del barri, Anna Maria Guirado. L’Ajuntament fa temps que té damunt la taula el repte de rehabilitar aquest espai públic situat entre l’avinguda Dalí i el car­rer Col·legi.

L’estat de la vegetació és lluny de la seva situació més òptima. Les tanques arbustives han anat desapareixent a mesura que les bretolades i l’incivisme han anat afectant aquest emblemàtic espai situat en un punt estratègic de la ciutat, ja que actua com a rebedor i espai de pas dels clients dels diferents hotels i allotjaments de la zona -Pirineus, Europa, President i apartaments del grup Terraza. Però els més afectats són els veïns: «Fa vergonya tenir un lloc de la ciutat en aquest abandonament. No podem gaudir d’un espai que hauria d’estar en millors condicions», alerta Guirado. Durant anys, l’Associació de Veïns va pressionar els diferents governs municipals per a provocar la retirada d’un pipicà que no complia les funcions per a les quals havia estat instal·lat per l’Ajuntament.

L’entitat veïnal ha arribat, fins i tot, a confiar en ajuts impossibles, com va fer a principi d’any en demanar als patges dels Tres Reis que «portessin com a regal la rehabilitació dels jardins».

La degradació és molt evident en el paviment de l’avinguda principal, on la pluja i l’aigua de reg han erosionat el terreny. Però el principal problema que denuncien els veïns afectats és el de «l’incivisme de la gent que ve a passejar els gossos i entren per tot arreu i de qualsevol manera, sense respectar ni la vegetació ni els rètols d’avís de sancions».

Pressupostos participatius

La rehabilitació dels jardins va ser proposada per l’Associació en els pressupostos participatius de l’Ajuntament de Figueres. Els serveis tècnics hi han estat treballant per a tirar endavant el projecte, però han acabat recomanant al govern municipal «que l’obra acabi essent una rehabilitació integral de l’espai, ja que amb el pressupost inicialment previst no es podria abastar tot el que cal fer», diuen les fonts consultades. La setmana passada, l’equip d’arquitectes municipals va treballar a la zona per a concretar les necessitats del projecte.

El Parc Petit de Figueres als anys setanta

El jardí Enric Morera va ser projectat per Ricard Giralt. Les pedres perimetrals procedien de l’enderroc de Sant Pere del 1936. Abans havia estat l’Era d’en Deseia. A part de l’Associació de Veïns, també existeix un grup nombrós format pels nois i noies del baby boom dels seixanta que van tenir aquest espai com a lloc d’esbarjo. Per a ells sempre ha estat «el Parc petit».