Josep Maria Mas Blanch Ponce és nascut a Palafrugell, però viu a Roses des que tenia 4 anys. És ­comerciant i regenta una llibreria- papereria juntament amb la seva dona. Ha estat president local del PDeCAT, partit en el qual milita, i ha estat regidor de l'Ajuntament de Roses en tres mandats: set ­mesos, el 2003-2007; quatre anys, el 2011-2015, i, en l'actual, 2015-2019, hi estarà un any i mig.

Ara ha fet un any que es va incorporar com a regidor de l'Ajuntament, quan Carles Pàramo va decidir deixar les seves funcions. Quines són les accions que destacaria d'aquests mesos a la seva àrea?

Les meva àrea d'Infraestructures i Servei gestiona el subministrament d'aigua, el clavegueram, l'enllumenat, la neteja i la recollida d'escombraries, la jardineria, la paleteria, les brigades, el manteniment d'edificis municipals, la senyalització... per tant, el primer que destacaria és que tots aquests serveis han de funcionar ­correctament, amb un mínim de queixes. Destacaria també un projecte que ve de fa temps del qual ara s'han començat les obres, el tanatori. Aquest és un servei que farà que la gent de Roses no s'hagi de desplaçar a Figueres cada vegada que hi hagi una defunció.

Com a responsable de Rosersa, l'objectiu del treball que fan els operaris en el dia a dia és que Roses sigui un poble amable i ben arreglat?

Evidentment, que sí. Totes les obres o feines que es fan són perquè ens trobem a gust a Roses, la gent que hi vivim i també perquè la gent que ens visiti trobi un poble que convidi a tornar-hi. Rosersa és una empresa municipal que s'encarrega, entre d'altres, de serveis molt importants per al poble, de jardineria, enllumenat o paleteria, però també de petits projectes de millora.

En tenen en marxa?

Estem fent la placeta dels Brancals a Santa Margarida i hi ha previst el perímetre de l'aparcament del Teatre Municipal i una vorera de la plaça Catalunya. Són petites millores que fan que el poble estigui més arreglat.

Quins projectes petits fan que el poble es vegi gran?

Les obres petites són molt importants per al poble, perquè són les que solucionen els problemes que es troba la gent en el dia a dia. Arreglar les voreres, els forats al paviment, els senyals que han caigut, els bancs trencats, els embornals tapats i un llarg etcètera. Cada any anem fent actuacions perquè les voreres i els passos de vianants siguin accessibles. Actualment hem actualitzat el pla d'accessibilitat de Roses, que ens marcarà el camí a seguir. Això es un exemple de petites obres que fan que el poble es vegi gran.

Els fan gaire la guitza les llevantades a les platges de Roses encara? Han buscat solucions?

Les llevantades ens donen molts problemes, platges plenes de brutícia, el passeig ple de sorra, que també va als embornals i al clavegueram, però el problema més important és el desplaçament de sorra que es produeix a la platja Nova i, sobretot, a la platja de la Punta. La sorra s'acumula a tocar el dic del Port Esportiu i cada any, amb maquinària pesada, l'hem de desplaçar al seu lloc. Hi ha un projecte, que actualment està en tramitació, que consisteix en la construcció d'un espigó submergit paral·lel a la platja i que sortiria de l'actual espigó de la Riera Ginjolers.

S'evitarà el desplaçament de la sorra, amb aquesta solució?

L'espigó submergit pot frenar les onades, que arribarien a la platja amb més calma, sí.

Vostè havia format part de l'anterior mandat com a regidor d'Infraestructures i Serveis. Quins records guarda d'aquella etapa?

Puc dir-te que va ser una molt bona etapa. En guardo bons records, com que es van iniciar molts projectes de millora a curt i a llarg termini. Un d'ells és el de l'accessibilitat que he dit abans, però sobretot, pel que fa a Serveis, n'hi ha de molt importants que no criden l'atenció fins que no els tens acabats, com és la renovació del clavegueram, la xarxa d'aigua i l'enllumenat.

Roses és un referent de les Viles Florides. Costa gaire mantenir la vegetació urbana?

Aquest és també un projecte a llarg termini, que vam iniciar en el mandat anterior i també és un exemple de petits projectes que fan que el poble es vegi gran. En aquell moment, vam decidir posar en valor els espais verds i, d'aquesta manera, proporcionar espais més agradables als veïns, plantant arbres, arbustos, flors i posant reg telegestionat. Ens vam apuntar a Viles Florides, que és un projecte que reconeix la tasca que fan els municipis per a la millora de l'espai urbà. Realment va ser un encert, perquè ens motiva encara més a anar millorant, any a any, i realment el canvi ha estat espectacular. La plantilla que Rosersa destina a la jardineria no ha variat i és d'onze persones.