L'Escala acull, aquest divendres 1 de febrer, un simposi que pretén valorar els reptes que representa el pas de ser poble a ser ciutat, estructurat en forma de diàlegs des de les perspectives de l'urbanisme, la governança, el turisme, el paisatge i la cultura. El simposi està obert a professionals i interessats en tots aquests àmbits.

El simposi «Diàlegs x l'Escala. De poble a ciutat» es fa en format de diàlegs per a cadascun dels temes, en què hi ha dos «dialogants» i un moderador. Això permet crear l'espai idoni per a un debat dinàmic i enriquidor i per poder reflexionar sobre els temes plantejats i trobar nous enfocaments. Hi ha confirmats noms rellevants com Carles Llop, Itziar Gonzàlez, Joan Nogué, Pere Macias, Oriol Nel·lo, Juli Esteban, Josep Francesc Valls, Alejandra Ferrer, Esther Vera, Llàtzer Moix, Martí Boada, María Rubert de Ventós, Ferran Mascarell, Gemma Sendra, Carles Duarte i Joaquim Nadal.

El punt de partida és l'evolució de poble a ciutat que han viscut pobles com l'Escala i les transformacions que això ha generat, amb la creació a la vegada de noves necessitats, demandes i oportunitats. Així, aquesta jornada es converteix en un espai de reflexió i debat per repensar la ciutat.

El simposi l'organitza l'Ajuntament de l'Escala, amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya de la demarcació de Girona, la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i la Fundació Jordi Comas Matamala. Inicialment s'havia anunciat que es faria a l'edifici històric de l'Alfolí de la Sal però s'ha fixat com a ubicació el Museu de l'Anxova i de la Sal, de 9 a 16.30 hores.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, remarca: «Som en un moment de canvi i això exigeix reflexionar pel que fa referència al model dels nostres pobles i ciutats i repensar la governança en benefici del progrés i la cohesió social».

Al juny del 2014, ja es va dur a terme un primer simposi a l'Escala, anomenat «Planificació, turisme i territori: la regeneració urbana en municipis turístics costaners», en què l'objectiu era debatre sobre la incidència de l'urbanisme en la millora de les poblacions dedicades als serveis turístics.

Les conclusions que es van extreure d'aquell primer esdeveniment van ser el repte de trencar la frontera entre residents i turistes, i la necessitat d'apostar per un sistema urbanístic més integrador i sensible.

Programa del simposiDIÀLEGS x L'ESCALA

De poble a ciutat

1 de febrer de 2019

9.00 h Presentació institucional de la jornada

9.10 h Introducció a la jornada: Joaquim Nadal i Farreras

9.30 h Diàleg 1: Ciutat i urbanisme

Itziar Gonzàlez i Virós

Carles Llop i Torné

Joan Nogué

10.30 h Diàleg 2: Ciutat i governança

Pere Macias i Arau

Oriol Nel·lo i Colom

Juli Esteban i Noguera

11.30 h Pausa

12.00 h Diàleg 3: Ciutat i turisme

Josep Francesc Valls

Alejandra Ferrer Kirschbaum

Esther Vera i Garcia

13.00 h Diàleg 4: Ciutat i paisatge

Martí Boada i Juncà

Maria Rubert de Ventós

Llàtzer Moix

14.00 h Pausa

15.00 h Diàleg 5: Ciutat i cultura

Ferran Mascarell i Canalda

Gemma Sendra

Carles Duarte i Montserrat

16.00 h Conclusions

16.30 h Cloenda