El dispositiu que trasllada l'exconsellera Dolors Bassa ja ha arribat a la presó de Brians 2, des d'on sortirà juntament amb la resta de presos fins a centres penitenciaris de Madrid. Bassa ha sortit de Puig de les Basses a les 5.46 hores. El president de la Generalitat ha arribat al centre de Sant Esteve Sesrovires abans de les 7 del matí per acomiadar-se dels presos. També ha fet acte de presència ja la comitiva de la Guàrdia Civil que s'ocuparà del trasllat fins a les presons de Soto del Real, en el cas dels homes, i d'Alcalá-Meco, en el cas de les dones. Tots els presos aniran en un mateix vehicle, segons han informat fonts del Departament de Justícia.

El trasllat molt matiner

Dolors Bassa ha abandonat el centre penitenciari de Puig de les Basses per ser traslladada a Brians 2, des d'on viatjarà amb la resta de presos independentistes cap a Madrid per ser jutjada per l'1-O. El vehicle dels Mossos d'Esquadra que transporta l'exconsellera ha deixat la presó de Figueres a les 5.46 hores. La comitiva estava formada per diversos cotxes de Mossos i alguna furgoneta. Una cinquantena de persones estaven concentrades davant de la presó i li han cridat consignes com 'Dolors t'estimem'. Els Mossos han hagut de desallotjar una cinquantena de persones que havien tallat la carretera d'accés a Puig de les Basses amb una bala de palla i pneumàtics, i s'hi han assegut a sobre. No hi ha hagut incidents.

Brians 2 és el centre d'enllaç entre els Serveis Penitenciaris de la Generalitat i Institucions Penitenciàries del Ministeri de l'Interior. Allà la Guàrdia Civil agafarà el relleu dels Mossos i s'ocuparà del trasllat dels nou presos directament fins a Madrid. En el cas de les dues dones, Dolors Bassa i Carme Forcadell, aniran a la presó d'Alcalá-Meco.

Dolors Bassa ha abandonat el centre penitenciari del Puig de les Basses a les 5.46 d'aquest matí després de 436 dies a la presó. Bassa va arribar a Figueres el 4 de juliol procedent de la presó d'Alcalá-Meco. Una comitiva formada per quatre vehicles dels Mossos amb logotip i tres furgonetes de l'ARRO s'encarreguen del trasllat de l'exconsellera des de Figueres fins a Brians 2.

A les portes del centre penitenciari s'hi han concentrat una cinquantena de persones, amb estelades i pancartes reclamant la "llibertat dels presos polítics". Entre els assistents, hi havia l'alcalde de Verges, Ignasi Sabater. Els congregats també han cridat consignes com "aquest judici és una farsa", "independència", "no esteu soles", "Dolors t'estimem" i han cantat 'L'estaca' i 'Els segadors'.

Entre els que s'han acostat a la concentració de suport, hi havia una veïna de Begur (Baix Empordà), la Montse Fernández, "no em puc imaginar que se l'emportin; no podem fer altra cosa que venir a donar suport i escalf, com hem fet sempre, i seguir lluitant".

Per a la Maria Dolors Fabrellas, que viu a Torroella de Montgrí (el poble de Dolors Bassa), el que s'ha fet als presos "és una injustícia molt gran i toca el cor de la gent". "És molt greu, ataquen a tot un país tant si són independentistes com si no; encara que avui la Dolors no ens veurà, hi havíem de ser".

Cordó policial

Abans de la sortida de la comitiva, una desena d'agents de l'ARRO han fet un cordó per evitar que els manifestants s'acostessin als vehicles policials. Després que els quatre cotxes amb logotip sortissin de la reixa de la presó, una furgoneta dels ARRO s'ha posat al davant de la comitiva i una altra al darrera. És el que tècnicament la policia anomena 'encapsular' a l'hora de fer trasllats. Fins a Brians 2 des del Puig de les Basses hi ha uns 162 quilòmetres.

Poc després de les cinc del matí els Mossos han tallat l'accés a la presó des de la rotonda del polígon industrial de Llers i han impedit que més vehicles pugessin al Puig de les Basses. Tot i això una cinquantena de persones que anaven a peu han sortit d'un marge, han llençat una bala de palla i pneumàtics al mig de la carretera que puja cap a la presó i s'hi han assegut a sobre. La policia els ha desallotjat sense que hi hagi hagut incidents.