Després d'anys de litigis i desavinences entre l'Ajuntament de Roses, la Confraria de Pescadors, l'empresa concessionària i els veïns que es consideraven afectats pel projecte, els treballs d'ampliació de la planta d'envasat de peix del port estan en marxa i força avançades. L'execució d'aquest projecte ha de donar peu a una nova rambla per a vianants en paral·lel a la carretera del Far.

La nova edificació dona continuïtat al primer edifici de la planta d'envasat, que va estar a punt de ser enderrocada per un llarg litigi judicial, i arriba fins a tocar les drassanes. Entre un punt i altre s'està construint una nova escalinata amb rampa lateral per a facilitar l'accés dels vianants.

En el teulat de la planta és on s'urbanitzarà aquesta rambla que permetrà guanyar un mirador públic sobre el port pesquer rosinc. El projecte de l'edificació industrial ha estat dissenyat i executat per Vingut Arquitectura i Enginyeria (L'empresa ha editat un espectacular vídeo de l'obra). La planta pertany a una societat vinculada a l'empresari Pere Gotanegra i a la Confraria de Pescadors de Roses, una societat que es va formalitzar el 2010. Molts anys abans, però, va començar un litigi judicial emprès per un grup de veïns i propietaris d'immobles propers que es consideraven afectats per la presència d'aquesta instal·lació industrial i el presumpte impacte que podria causar.

Aquestes discrepàncies van donar peu a la creació de l'Associació Roses Cara al Mar, que es va oposar frontalment al projecte constructiu de la planta. El litigi va tenir un moment àlgid quan, l'any 2002, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va considerar «il·legal» la llicència que permetia l'edificació en considerar que, prèviament, no s'havia «aprovat el Pla Especial del Port».

L'Ajuntament, Ports de la Generalitat i la resta de parts implicades, van iniciar aleshores un llarg procés per a intentar legalitzar la planta i poder acabar d'edificar l'ampliació sobre la qual tenia la concessió oficial l'empresari Pere Gotanegra.

L'any 2007, l'Ajuntament va tancar tots els tràmits administratius necessaris per a la legalització de la construcció, però paral·lelament l'ombra de l'enderroc va planejar sobre la planta.

Finalment, després d'aquest llarg periple, aquest passat 2018 van començar les obres de l'ampliació de la planta d'envasat.

Aquest fet obre la porta a l'Ajuntament per poder executar el pla de reconversió de la coberta en un espai públic. Segons la informació facilitada pel consistori, les obres previstes en aquest projecte s'havien de realitzar «en quatre fases d'execució, d'acord a les característiques constructives de cadascuna d'elles. Així, una primera fase consistirà en la coberta dels nous edificis a construir en el moll de ribera, a la qual li seguirà la de l'edifici de la planta de filetejat. La tercera fase incidirà en el nucli d'accessos amb escala i rampa de l'extrem sud del passeig i, per últim, es procedirà a la renovació de la vorera de la carretera del Far».

El conjunt de les obres actua sobre una superfície de 6.863 m2, i té un pressupost de 923.000 euros, import que l'ajuntament finançarà al 50% amb Ports de la Generalitat de Catalunya, segons el conveni signat fa més de dos anys.

«Una obra emblemàtica»

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, considera que aquesta és «una obra emblemàtica que, quan estigui acabada, permetrà tenir una nova perspectiva del port». Per a Mindan, «fa anys que treballem per dignificar el front de mar de la nostra vila. Recentment vam urbanitzar l'aparcament del segon moll, a la platja dels Palangrers i aviat tindrem aquesta rambla nova».

Evitar un impacte visual als veïns

Quan en el seu moment va aparèixer a la llum pública el projecte de la planta industrial que s'havia de construir entre el moll comercial i les drassanes, un dels temors principals dels veïns va ser que l'obra provoqués un fort impacte visual. Finalment, el tipus d'edificació aprovada és de planta baixa. Un cop estigui urbanitzada la rambla de la part superior, a Roses li quedarà com a assignatura pendent l'esplanada entre la riera i el Port esportiu.