Poemes i versos d'Anglada, Martí i Pol, Theodorakis o Abelló han posat la rima necessària a l'emoció que s'ha viscut aquest dimarts en el comiat a Pilar Heras i Trias, morta aquest passat diumenge a 64 anys. El tanatori de la Funerària Empordanesa de Figueres ha hagut d'habilitar dos espais complementaris a la sala principal amb pantalles de televisió per tal que els centenars de persones que han assistit a la cerimònia poguessin seguir en directe els parlaments. Entre els assistents hi ha hagut la consellera de Justícia, Ester Capella, i Montse Bassa, germana de l'exconsellera empresonada Dolors Bassa, de la qual n'ha llegit una carta amb una forta càrrega humana.

Xixon Heras, germana de la finada, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte amb un detallat perfil biogràfic que retratava la polivalència personal i professional d'una Pilar professora, activista social i política, amant de la música i el medi ambient. "Era honesta i professionalment brillant", també "tossuda, perseverant i amb ideologia de pedra picada". Ha recordat la Pilar com a candidata a les primeres eleccions municipals democràtica de 1979, la de la lluita per salvar els Aiguamolls i la feina a la recerca de la llibertat per al país.

De mica en mica han anat intervenint companys i amics del sector docent, de l'activisme social i de la música. Pilar Heras va ser una de les components del grup Indika, amb renom durant els temps de lluita per la democràcia dels anys setanta. Ella en formava part al costat d'Alfons Gumbau, Josep Tero, Joan Ferrerós i Eugènia Sala. Durant el comiat s'ha pogut escoltar la música del grup amb la veu de Pilar en les cançons Infant i Parada obligatòria. Sala ha cantat en homenatge a la seva amiga i Ferrerós ha dit d'ella que tenia "una veu avellutada, càlida" i amb una personalitat franca i convincent".

En el capítol professional, la representant de la Universitat de Barcelona l'ha definida com una treballadora incansable "que sempre tenia idees i projectes de cooperació i de solidaritat" a més d'haver deixat una forta petjada entre els seus col·legues i alumnes. Des del món de la Justícia, on actualment ocupava la direcció general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, però amb un llarg recorregut anterior amb altres càrrecs i funcions, l'han situada com a instigadora "d'un model únic basat a educar, educar i educar. Ella era el nostre model".

Montse Bassa, germana de l'exconsellera Dolors Bassa, ha llegit una carta de la presa política escrita "des de la Cel·la 25" del Puig de les Basses: "Has portat el càrrec amb la màxima dignitat, sempre al servei de les persones i del país". Dolors ha redactat la nota de comiat lamentant, dirigint-se directament a Pilar, "que ens hagis deixat quatre dies abans del judici. Te n'has anat sense molestar a ningú, empoderada, sola...". Un missatge embolcallat de records i agraïments per les visites compartides aquests darrers temps.

Finalment, la consellera Ester Capella ha lloat l'esperit lluitador d'Heras, de qui ha dit que ha estat "un cas ben diferent del d'un buròcrata paracaigudista altiu" en el moment d'assumir càrrecs i responsabilitats polítiques. Capella ha ressaltat "l'ànima que posava en els projectes" tot esperant "que la seva empenta sigui el nostre combustible".

Pilar Heras deixa una filla, Andrea i tres germanes, Roser, Anna Maria i Xixon, a més d'una família que avui ha sentit el veritable volum humà transversal d'una figuerenca compromesa amb el seu entorn.