Una cinquantena de persones han rememorat aquest diumenge l'últim viatge en tren que va fer Antonio Machado, durant el seu exili fa 80 anys. En concret, els participants han sortit amb un comboi a les 9:37h de l'estació de Cervera de la Marenda, on Machado va dormir amb la seva mare, i han arribat un quart d'hora més tard a Cotlliure. Tot plegat, en una jornada cultural que pretén reivindicar la figura de l'escriptor andalús.

Els organitzadors han estat l'Associació d'Usuaris del Tren de Portbou a Perpinyà (UTPP) i la Plataforma Salvem el Tren Empordà. El seu portaveu, Josep Maria Loste, explica que a més de recordar la persona de Machado, també volen reivindicar la importància d'un "tren transfronterer digne".

Aquest viatge ha estat el mateix que una cinquantena de persones han volgut reproduir aquest diumenge, 80 anys després. A quarts de nou del matí s'han trobat a l'estació de Cervera de la Marenda. Després de diversos parlaments, els assistents han comprat el bitllet i s'han desplaçat a l'andana equipats amb banderes republicanes.

A les 9:37h el tren ha sortit de Cervera i els ha portat fins a Cotlliure, on han arribat un quart d'hora més tard. Un cop allà, s'ha preparat una lectura de poemes davant de la Casa Quintana, i posteriorment els assistents han visitat la tomba d'Antonio Machado.

Durant tota la tarda es preveu que es facin diferents actes culturals i cap a quarts de sis del vespre es torni de nou a Cervera de la Marenda.

La Maria Serra i la Maria Bou són dues amigues que han vingut amb les seves parelles de Bescanó (Gironès) i Garrigàs (Alt Empordà). Totes dues expliquen que els fa molta gràcia fer el recorregut en tren que va fer Machado i participar d'un acte cultural a la Catalunya del Nord.

Cultura i tren junts

L'acte l'ha organitzat l'Associació d'Usuaris del Tren de Portbou a Perpinyà (UTPP) i la Plataforma Salvem el Tren Empordà. Des de les dues entitats expliquen que la voluntat és reivindicar la figura de Machado, però aprofitar per vincular-ho amb el tren.

"Machado té molts poemes parlant del tren, i creiem que aquesta és una manera de posar en valor el poeta i recordar-lo, alhora que reclamem trens dignes transfronterers", ha reblat el portaveu de Salvem el Tren Empordà, Josep Maria Loste.