La directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Pilar Heras, ha mort aquest diumenge als 64 anys. Nascuda a Figueres, ciutat en la qual havia destacat com a activista en diverses entitats locals, era doctora en Ciències de l'Educació i professora titular d'universitat a la UB des del 1994.

Heras ocupava el càrrec del Departament de Justícia de la Generalitat des del 2016, quan va abandonar la tasca de directora del màster d'Execució penal a la comunitat i justícia restaurativa (UB) que havia dut a terme durant el curs 2015-2016. El president Quim Torra ha expressat el seu condol, així com també ho ha fet la consellera Ester Capella, que ha manifestat que "si el Departament de Justícia té ànima social és gràcies a l'exemple de persones com Pilar Heras".

El passat 18 de gener, Pilar Heras participar al cicle de conferències d'Atenea a la sala d'actes provisional del casino Menestral de Figueres, als antics jutjats. Heras va parlar sobre La vida construïda socialment. Els gèneres i l'educació. Qui tria qui sóc?

Pilar Heras i Trias, una dona amb molta empenta

Nascuda a Figueres l'any 1954, Pilar Heras era doctora en Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona (UB) i professora en aquesta Universitat des del 1985. Coordinadora del grup de recerca consolidat Grup de Pedagogia Social per a la inclusió i la cohesió social (GPS-UB) i directora del màster propi de la UB Execució penal a la Comunitat i Justícia Restaurativa (anteriorment, Postgrau d'Execució Penal a la Comunitat) en coresponsabilitat entre el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, entitats del tercer sector i universitats catalanes.

Va ser directora dels Serveis Territorials de Benestar i Família a Girona des del febrer de 2004 fins al juny de 2006 i fundadora i membre del Comitè d'Ètica dels Serveis Socials de Catalunya fins al 2016. Era membre de diversos organismes d'institucions acadèmiques i socials o sociosanitàries, així com també col·laboradora del món associatiu en el camp de l'acció social.

En l'àmbit universitari va dur a terme diverses recerques sobre reinserció social i laboral de persones privades de llibertat. Docent en l'àmbit de la pedagogia social en diferents temàtiques: interculturalitat, polítiques socials, gènere, desenvolupament humà, serveis socials, execució penal. També va coordinar el màster oficial d'Intervencions Socials i Educatives (UB). Té publicacions sobre reinserció social i laboral (2014, 2015, 2016), reinserció postpenitenciària (2015), justícia juvenil (2008), coresponsabilitat entre administracions i tercer sector en l'acció social i penal (2013, 2014).