El projecte «Música x recordar», de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, ha estat guardonat amb el Premi Inclusió Social 2018 que atorga el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. «Música x recordar» és una iniciativa que pretén reforçar el treball amb adolescents i joves en situació de dificultat de seguiment de la trajectòria educativa a través d'un projecte intergeneracional amb persones grans afectades per la malaltia de l'Alzheimer.

A través del cant, el ball i la música, han aconseguit crear un espai de trobada que reforça els llaços d'amistat i de respecte entre les dues generacions.

Més concretament, el projecte premiat vol reforçar l'oferta de recursos d'atenció a la malaltia d'Alzheimer i altres demències a l'Alt Empordà i, alhora, oferir un projecte a joves estudiants d'ESO que presenten dificultats per seguir el programa formatiu formal. «El projecte dona prioritat a trencar murs, a sortir del centre i connectar amb la societat que ens envolta i amb les diferents generacions per entendre millor la vida», explica la professora de l'Institut Ramon Muntaner Mercè Martí.

6.000 euros de premi

6.000 euros de premiEl premi Inclusió Social 2018, dotat amb 6.000 euros, permetrà que aquest curs escolar 60 alumnes de segon i tercer d'ESO, d'entre 13 i 17 anys, del Muntaner i unes 200 persones grans amb malaltia d'Alzheimer i altres demències, provinents de centres residencials, casals cívics i el Centre Alzheimer de Figueres, puguin desenvolupar aquest projecte orientat a millorar la qualitat de vida d'ambdós col·lectius.

Des del vessant educatiu, la professora Mercè Martí destaca la importància de donar visibilitat a «un sector de l'alumnat cada cop més ampli, que no té oportunitat d'excel·lir en un currículum ordinari». «Els resultats del projecte, tant el curs passat com aquest, són espectaculars. Per les dues bandes, perquè sempre és un benefici recíproc», es felicita Mercè Martí, alhora que agraeix a Pilar Tavera i María José Valeri, dues professores ja jubilades amb una gran vocació educativa i de servei a la comunitat, que l'hagin acompanyat en el desenvolupament projecte des del principi. «De fet, van ser elles que em van animar a presentar la nostra proposta a la convocatòria del premi», anota.

El Concurs de Projectes d'Inclusió Social té com a objectiu «fer emergir iniciatives innovadores en l'àmbit de la inclusió i la cohesió social i finançar projectes en el territori», tal com s'exposa en les bases. La iniciativa s'emmarca en el Pla d'Inclusió i Cohesió Social de l'Alt Empordà. L'edició d'enguany, que ha estat la sisena, ha comptat amb la participació de set projectes.

En fer possible el projecte, han col·laborat, entre altres professionals, la professora de música de l'institut Ioia Llauró, el pianista Pere Puig i la soprano Anna Bassas.